9789057309120f

Het fatale schot • of hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende, door Hans Koning

 27,50

Gavrilo Princip was de zeventienjarige Servische gymnasiast die op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Uiteindelijk leidde die in augustus van dat jaar tot de Eerste Wereldoorlog, het bloedige drama dat de rest van de twintigste eeuw zou tekenen.

Gavrilo was zeker niet de eerste vertegenwoordiger van het jongerenverzet die de oversteek maakte van idealistisch activisme naar gewelddadige strijd, maar zijn naam symboliseert die overgang wel. Met veel inlevingsvermogen en sympathie geeft Hans Koning, bijzonder geboeid door de revolutiedrang van de jeugd, een meeslepende visie op wat de jongen kan hebben bewogen.

Het fatale schot is de gefingeerde autobiografie van Gavrilo Princip, die gevangen zat in het latere concentratiekamp Theresienstadt, waar hij op 28 april 1918, juist voor het einde van de oorlog, zou creperen. Het zijn thema’s van de twintigste eeuw die Hans Koning aanroert: Jongeren-verzet, Servisch nationalisme, terreur. Hij doet het met hartstochtelijke compassie.

Over de auteur(s)

Hans Koning (1921-2007) was Amerikaans schrijver van Nederlandse afkomst. Zijn romans werden verfilmd en zijn reportages en commentaren verschenen onder meer The New York Times, Harper’s, en The New Yorker.
Vertaald uit het Engels (Death of a schoolboy) door Dolf Koning

Extra informatie

Titel

Het fatale schot

Subtitel

of hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende

Auteur

Hans Koning

Omvang

256

Formaat

12,5 x 20,0

Illustrering

niet geïllustreerd

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789057309120

Gewicht 0.314 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!