9789057305115f.jpg

Staat van veiligheid • De Nederlandse samenleving sinds 1900, door Madelon de Keizer e.a.

 19,95

De bundel Staat van veiligheid stelt veiligheid centraal. Niemand zal ontkennen dat veiligheid belangrijk is. En de betekenis van het begrip lijkt op het eerste gezicht nogal duidelijk. Maar bij nadere beschouwing roept veiligheid echter een scala van vragen op. Het begrip is een vat vol paradoxen, hetgeen in deze bundel vanuit vele perspectieven voor het voetlicht wordt gebracht door historici, filosofen, veiligheidsspecialisten, juristen en cultuurwetenschappers. Daarbij vormt de omgang van de Nederlandse staat met veiligheid vanaf 1900 de rode draad.

Veiligheid is beslist geen statische, utopische toestand die we met effectiever bestuur en efficiëntere organisaties kunnen benaderen. Veeleer is veiligheid een dynamisch proces, een streven. Veiligheid verwijst naar een complex geheel van onderling samenhangende vragen over het vormgeven van een gemeenschap, waarin ieder individu een verantwoordelijkheid heeft. Hoewel veiligheid en de staat traditioneel sterk verbonden zijn geweest, valt deze gemeenschap niet vanzelfsprekend samen met de staat. Veiligheid wekt daarom ook niet alleen tegenwoordig de belangstelling. In de hele twintigste eeuw duikt het begrip op. En wel steeds wanneer vorm en identiteit van de staat ter discussie staan. De vraag hoe we meer veiligheid krijgen blijkt niet beantwoord te kunnen worden zonder de vraag te stellen wiens veiligheid wordt nagestreefd.

Achttiende Jaarboek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Over de serie
Uitgave in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

Over de auteur(s)

Staat van veiligheid is geschreven door specialisten op het gebied van geschiedenis, defensie, rechtsgeleerdheid, cultuurwetenschappen, nieuwe media en filosofie.

Extra informatie

Titel

Staat van veiligheid

Subtitel

De Nederlandse samenleving sinds 1900

Auteur

onder redactie van Madelon de Keizer en Stephanie C. Roels

Omvang

288 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,3 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

Serie

Jaarboek RIOD/NIOD

ISBN

9789057305115

Gewicht 0.558 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!