9789462490901f.jpg

In kringen van kanunniken • Munsters en kapittels in het bisdom Utrecht 695-1227, door Kaj van Vliet

 49,95

Vanaf het prille begin onder Willibrord en Bonifatius heeft Nederland kerken gekend, waar meerdere geestelijken met elkaar in één gemeenschap leefden. In de loop van de achtste en negende eeuw ontstonden dergelijke gemeenschappen in plaatsen als Utrecht, Elst, Dokkum, Staveren en Deventer. Zij speelden een belangrijke rol in de missie en namen een centrale plaats in binnen de organisatie van het nieuwe bisdom Utrecht.

Deze vroege gemeenschappen – ook wel munsters geheten – zijn te vergelijken met kloosters, maar de discipline van de kanunnikengemeenschappen – later ook wel kapittels genoemd – was minder streng. Anders dan bij monniken hield het leven niet op bij de muren van het klooster. Kanunniken waren juist actief betrokken bij de missie, het kerkbestuur van de bisschop, de zorg voor de parochie en de opvang van armen en behoeftigen of pelgrims die hun kerk bezochten. Als zodanig waren zij zeer succesvol en gold de vita canonica tot in de twaalfde eeuw als de meest verspreide vorm van gemeenschappelijke religieus leven.

Tal van kloosterorden zijn in het verleden in kaart gebracht maar voor de kapittels ontbrak zo’n overzicht tot op heden. Kaj van Vliet brengt met deze studie voor het eerst samenhang in de vele, vaak zeer fragmentarische gegevens over de middeleeuwse kanunnikengemeenschappen in ons land. In kringen van kanunniken voorziet hiermee in een grote lacune in ons beeld van het religieuze leven in middeleeuws Nederland.

Over de auteur(s)

Kaj van Vliet (1967) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 1991 slaagde hij cum laude voor zijn doctoraalexamen, met als specialisatie Middeleeuwse studies.Zijn doctoraalscriptie Markt in middeleeuws Utrecht werd bekroond met de Oud-Utrechtprijs 1992.

Extra informatie

Titel

In kringen van kanunniken

Subtitel

Munsters en kapittels in het bisdom Utrecht 695-1227

Auteur

Kaj van Vliet

Omvang

504 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,3

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Garenloos gebrocheerd

ISBN

9789462490901

Gewicht 0.943 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!