9789057309465f

Een lekkere Suster en andere heerlijkheden • Een kookboek met recepten van vijf generaties uit één familie 1774-1920, door Marianka Spanjaard

 37,50

Eten klaarmaken is van alle eeuwen. En ons liefste eten is meestal het eten dat we van thuis hebben meegekregen. Vandaar dat sommige recepten heel lang in de familie blijven. Zo kwamen ook de gerechten die vijf generaties lang in dit boek zijn genoteerd, van de achttiende tot in de twintigste eeuw, steeds weer op tafel. Het handgeschreven receptenboek van Louise ToeWater-Van der Muelen is hiervan het tastbare bewijs.

Toen Louise het boek in 1774 kreeg, stonden er 137 recepten in. Tot op bladzijde 83 is in dezelfde hand geschreven. De daaropvolgende bijdragen zijn toegevoegd in wisselende handschriften. Iedere eigenares heeft recepten toegevoegd, vanzelfsprekend de een meer dan de ander. Het zijn recepten voor eten en drinken, voor huismiddeltjes bij ziekte en voor huishoudelijke zaken.

Het boek is ontstaan in een regentenfamilie in Zutphen en ook in de volgende generaties bleef het in een dergelijk milieu. Het boek eindigt in de twintigste eeuw, het laatste recept is van 1920. Achterin het boek is een alfabetisch register opgenomen, dat door alle generaties heen volledig is bijgehouden.

In Een lekkere Suster en andere heerlijkheden zijn 157 van de 500 oorspronkelijke recepten opgenomen. De gerechten zijn ook nu bijna allemaal gemakkelijk te maken met goed verkrijgbare ingrediënten. Het is eten om van te genieten en samen te delen. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s van de gerechten, op oud en antiek servies. De recepten tonen de verschillen en veranderingen in eetcultuur die optraden tussen 1774 en 1920, niet alleen binnen deze familie maar ook binnen de Nederlandse samenleving.

Over de auteur(s)

Marianka Spanjaard (1946) schrijft over joodse geschiedenis in Nederland. Zij is dol op koken en natuurlijk ook op lekker eten. Marianka was goed bevriend met Thera Wijsenbeek-Olthuis, de laatste bezitster van het receptenboek.

Extra informatie

Titel

Een lekkere Suster en andere heerlijkheden

Subtitel

Een kookboek met recepten van vijf generaties uit één familie 1774-1920

Auteur

Marianka Spanjaard

Omvang

192

Formaat

16,8 x 22,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057309465

Gewicht 0.547 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!