9789462493353f

Thuis in elke tijd • Het leven van Kate Kolff [1885-1974] , door Catherine Wijnands

 24,95

Er zijn vrouwen over wie nooit wordt geschreven. Moeders naar wie nooit een plein wordt vernoemd, echtgenotes die nooit een eigen postzegel krijgen, dochters die nooit in de krant staan. Tezamen vormen zij het legioen anonieme vrouwen die welbeschouwd de ruggengraat van onze samenleving uitmaken.

Thuis in elke tijd vertelt op indringende wijze het levensverhaal van Kate Kolff, een gewone vrouw aan wie niets gewoons was. Geboren in het welvarende deel van Rotterdam, fotografeerde zij als kind een wereld die voorgoed zou verdwijnen. Ze kreeg een ouderwetse opvoeding en mocht, haar schildertalent ten spijt, geen kunstzinnige opleiding volgen. Haar ouders haalden haar van school om haar klaar te stomen voor haar bestemming: het huwelijk.
Ze werd jong weduwe met twee dochtertjes, hertrouwde met haar zwager (een neef van Louis Couperus), scheidde van hem, verhuisde naar Bloemendaal en huwde op haar vijftigste een verstokte vrijgezel, met wie zij neerstreek in Groningen, later Haren.
Zowel in de Tweede Wereldoorlog als in de sociaal bewogen jaren daarna betoonde Kate Kolff zich een onafhankelijke en ijzersterke vrouw, die als zovelen de moed had om altijd door te gaan en daarmee beslissend vormgaf aan een snel veranderend Nederland.

Catherine Wijnands schreef dit boek over haar grootmoeder niet uit nostalgie. Aan de hand van brieven, foto’s en gesprekken reconstrueerde zij nuchter en secuur het bewogen leven van Kate Kolff, een ontroerend verhaal van volharding in tijden van ondergang en wederopbouw. Thuis in elke tijd is daarmee ook een hommage aan al die naamloze vrouwen aan wie de herinnering alleen nog voortleeft in het geheugen van evenzovele families, in de schaduw van de geschiedenis.

Over de auteur(s)

Catherine Wijnands (Dublin 1938) studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was actief in de vrouwenbeweging en initieerde veel vormen van kinderopvang. Tot haar pensioen werkte ze als docent en decaan aan het Conservatorium in Zwolle.

Extra informatie

Titel

Thuis in elke tijd

Subtitel

Het leven van Kate Kolff [1885-1974]

Auteur

Catherine Wijnands

Omvang

352

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462493353

Gewicht 0.576 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!