9789462494473f

La serenissima wordt Venetië ook wel genoemd, de hoogst serene. Een naam die de stad te danken heeft aan haar welvaart en eeuwenlange onafhankelijke politieke positie. En aan haar schoonheid. Maar achter de voorspoed en kunst van de lagunestad schuilt weemoed. Thomas Mann schreef erover in De dood van Venetië.

De Zwarte Dood in Venetië vertelt over het andere Venetië, waar via de havens niet alleen rijkdom, maar ook nietsvermoedend de Zwarte Dood werd binnengehaald. Twee kort op elkaar volgende pestuitbraken eind zestiende en begin zeventiende eeuw eisten tienduizenden slachtoffers en ontvolkten de stad. Alleen het geloof kon het tij keren. Met de gelofte nieuwe godshuizen te bouwen, hoopten de Venetianen de pandemie te bezweren. Vermaarde architecten, beeldhouwers en schilders – zoals Palladio, Tintoretto, Bellini, Titiaan en Veronese – werden uitgenodigd ontwerpen in te dienen voor kerk en interieurs. Dankzij gulle schenkingen en aflaten konden de gebouwen snel verrijzen. Eind 1630 waren de Venetianen bevrijd van de pest en kreeg de stad met rijk gedecoreerde koepelkerken haar befaamde silhouet.

Verschijning
Deze uitgave verschijnt in april 2020.

Over de auteur(s)

Gerrit Korthals Altes studeerde rechten en kunstgeschiedenis aan de UVA. Zijn werkzame leven speelde zich af in het theater, eerst als zakelijk leider bij Hans Croiset in Arnhem en later in Amsterdam. Met Gerardjan Rijnders en Jan Ritsema richtte hij in 1987 Toneelgroep Amsterdam op waar hij tot 2001 zakelijk leider was.

Extra informatie

Titel

De Zwarte Dood in Venetië

Subtitel

Pest, politiek en kunst in de dogenstad

Auteur

Gerrit Korthals Altes

Omvang

96

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494473

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!