9789057306341f

Van wiegendruk tot world wide web • Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek, door Marieke van Delft

 39,50

Het gedrukte boek staat op een keerpunt. Achter ons liggen ruim vijf eeuwen waarin drukkers, uitgevers en boekverkopers activiteiten ontplooiden om te voldoen aan de steeds groeiende vraag aan boeken in alle soorten en maten. Voor ons ligt een ongewisse toekomst waarin zal moeten blijken of het boek zich zal handhaven naast internet en andere media. In Van wiegendruk tot world wide web. Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek behandelt Marieke van Delft beide tijdvakken vanuit haar werk als conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Het eerste deel bevat een aantal casestudies over de ontwikkeling van het gedrukte boek in Nederland . Het begint met de overgang van handschrift naar druk rond 1500. Vervolgens wordt de samenwerking en rolverdeling in het boekbedrijf op de grens van de zestiende en de zeventiende eeuw belicht. De volgende casestudy behandelt de ontwikkeling van wetenschappelijke illustraties in de negentiende eeuw. Het laatste hoofdstuk van het eerste deel toont de aandacht voor het bijzondere boek te midden van alle industriële ontwikkelingen rond 1900 aan de hand van een genootschap van liefhebbers.

In het tweede deel gaat de aandacht uit naar nieuwe ontwikkelingen in het werken met bijzondere boeken uit de vroegmoderne tijd. Het beginpunt is een bespreking van de ontwikkelingen bij de afdelingen Bijzondere Collecties. Het eindpunt is een overzicht van de geschiedenis van de digitalisering van het papieren cultureel erfgoed en hoe de resultaten daarvan gebruikt kunnen worden bij het onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland.

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Marieke van Delft (1954) werkt als conservator bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Zij promoveerde aan de KU Leuven in de cultuurgeschiedenis. Zij publiceert over allerlei aspecten van het gedrukte boek in Nederland in verschillende eeuwen.

Extra informatie

Titel

Van wiegendruk tot world wide web

Subtitel

Bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek

Auteur

Marieke van Delft

Omvang

416 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0

Illustrering

tekst, geïllustreerd, kleur/zw

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

Serie

BGNB

ISBN

9789057306341

Gewicht 0.864 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!