9789462494909f

De gespleten revolutie • Het wonderbaarlijke verhaal van de SP, door Rudie Kagie

 19,99

Wat is met de SP aan de hand? Ooit zorgde ze met 25 parlementariërs (2006) voor het sterkste tegengeluid in de Haagse arena, maar haar invloed kalfde af en het aantal zetels in alle volksvertegenwoordigingen liep met bijna de helft terug.

De gespleten revolutie verschaft een onthullend inkijkje in de SP, die in 1971 begon als maoïstische splinter. Vijftien jaar na de oprichting werd ze na een ‘staatsgreep’ van Jan Marijnissen omgebouwd tot een radicale sociaal-democratische partij. Marijnissen wist de partij tot grote hoogte te stuwen. Jarenlang was hij zowel partijvoorzitter als fractieleider. Zijn werklust, visie en gedrevenheid keerden zich echter tegen hem toen hij na zijn aftreden zijn levenswerk niet losliet. Vanuit de coulissen bleef hij het beleid en de koers soufleren. Dochter Lilian Marijnissen belandde bij de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017 vanuit het niets plotsklaps als nummer twee op de kandidatenlijst, hetzelfde jaar werd ze fractievoorzitter. Toen Kamerlid Sharon Gesthuizen door ruim veertig procent van de leden werd gekozen als partijvoorzitter, maar werd verslagen door Ron Meyer (favoriet van het bestuur), kreeg de SP er een probleem bij. De interne verdeeldheid die zich toen openbaarde, keert voortdurend terug, ook als het gaat om vraagstukken als vluchtelingen, migratie en klimaat. Hoe nu verder?

Verschijning
Deze uitgave verschijnt september 2020.

Over de auteur(s)

Rudie Kagie verdiende zijn sporen bij weekblad Vrij Nederland en is co-hoofdredacteur van de tweewekelijkse opiniekrant Argus. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen, waaronder De socialisten (2004), zijn veelgeprezen portret van de SP, de partij die hij sindsdien kritisch volgt.

Extra informatie

Titel

De gespleten revolutie

Subtitel

Het wonderbaarlijke verhaal van de SP

Auteur

Rudie Kagie

Omvang

192

Formaat

15,0 x 23,0 cm

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462494909

Gewicht 1.0 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!