9789057309694f.jpg

Reize naar Surinamen • Dagboek van John Gabriël Stedman uit 1772-1777, door Michael Ietswaart

 27,50

In 1772 neemt John Gabriël Stedman, zoon van een Schotse vader en een Nederlandse moeder, dienst als huurling in het leger om te vechten tegen de opstandige slaven. De Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden besluiten om een leger van huurlingen naar Suriname te sturen om een opstand onder de weggelopen negerslaven te onderdrukken.

Gedurende zijn verblijf in de Nederlandse kolonie, van 1772 tot 1777, houdt Stedman een dagboek bij van zijn leven in Suriname. Op basis van dit dagboek verschijnt in 1796 in Engeland een boek van zijn hand dat inslaat als een bom.

Voor het eerst wordt duidelijk hoe gruwelijk de behandeling van slaven is in Suriname. Gruwelijker en onmenselijker dan in andere (omringende) landen, waar ook sprake is van slavernij. Het boek draagt er toe bij dat men in Europa anders over slavernij gaat denken.
Naast ‘de strijd’ tegen de weggelopen slaven levert het boek een boeiend beeld op van het alledaags leven in Suriname. De beschrijving van zijn relatie met de slavin Joanna, bij wie hij een zoon verwekt, is meeslepend van begin tot eind.

Al met al laat Reize naar Surinamen een onthullend beeld zien van Nederland en Suriname aan het eind van de 18e eeuw. Met deze verkorte versie in hedendaags Nederlands komt een van de boeiendste verslagen uit eerste hand over het Nederlands koloniaal verleden weer tot leven.

Over de auteur(s)

Michaël Ietswaart (1964) is een kandidaat-notaris die liever met zijn voeten in de rivier zit dan onder zijn bureau. Hij leidt sinds 2000 groepsreizen naar Latijns-Amerikaanse landen. Hij is onder meer samensteller van een Surinaams-Nederlands woordenboek Sranantongo. Surinaams voor reizigers en thuisblijvers. Ietswaart studeerde rechten en notariaat in Amsterdam.

Extra informatie

Titel

Reize naar Surinamen

Subtitel

Dagboek van John Gabriël Stedman uit 1772-1777

Auteur

Hertaald en ingeleid door Michael Ietswaart

Omvang

256 pagina’s

Formaat

15,0 x 23,0

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057309694

Gewicht 0.768 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!