9789462492882f

De wanhopige Unie, wat gaat er mis in West-Europa? gaat over cultuurverschillen. Nog steeds is er sprake van een grens tussen Noord- en Zuid-Europa, die terug te voeren is op de grens tussen Romeinen en Germanen. De Romeinen gingen anders om met gezag en hun waardestelsel verschilde sterk van dat van de Germanen. Die verschillen zijn tot op de dag van vandaag terug te zien.

In Noord-Europese landen kijkt men anders aan tegen corruptie dan in Zuid-Europese landen. Ook in de relaties tussen werkgevers en werknemers verschillen Noord- en Zuid-Europa van elkaar. Kijken we naar de bereidheid om autoriteit te delegeren en naar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, dan zijn hier ook duidelijk aanwijsbare verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa.

Voorbeelden voor verschillen tussen Germaanse cultuur en Latijnse cultuur zijn er te over. Corruptieschandalen komen overal voor, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. Maar de manier waarop de bevolking, de pers en de overheid op die schandalen reageren, verschilt diepgaand.

Wat zijn de gevolgen van de kloof tussen Noord en Zuid voor de Europese Unie? Op sommige gebieden is verregaande samenwerking gewenst, bijvoorbeeld als het gaat om onderhandelingen met China of Google. Dan kan Europa zich het beste als één blok opstellen. Op andere gebieden ontstaan echter problemen binnen de Europese samenwerking. Er is het probleem met de stroom immigranten, waarbij de bevolking ofwel om een harde buitengrens voor de EU vraagt ofwel om
de terugkeer van interne grenzen.

De euro is een ander probleem. Ooit zal er een eind komen aan de bereidheid van Noord-Europa om Zuid-Europa te financieren, terwijl de zuiderlingen genoeg krijgen van de bezuinigingen die zij krijgen opgelegd. Gezien de grote cultuurverschillen binnen de EU is het beter gericht enkele stappen terug te doen in de te ver doorgeschoten Europese integratie.

Over de auteur(s)

Ewoud van Laer (Edinburgh, 1953) reist al zo’n veertig jaar de wereld rond op zoek naar geschikte beleggingen. Hij begon zijn carrière bij het Ministerie van Financiën en belandde, via onder andere Robeco en ABN AMRO bij zijn huidige werkgever Stroeve & Lemberger.

Extra informatie

Titel

De wanhopige unie

Subtitel

Wat gaat er mis in West-Europa?

Auteur

Ewoud van Laer

Illustrering

tekst

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462492882

Gewicht 0.269 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!