9789462491250f

Al zestig jaar neemt Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) een prominente, niet weg te denken plaats in het Nederlandse culturele leven in. Als beeldhouwer studeerde hij cum laude af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maar daarnaast ontwikkelde hij zich tot figuratief schilder en, met zijn indringende en expressieve vertolkingen, tot een van de meest geliefde solisten van Het Nationale Ballet. Tevens profileerde hij zich vanaf midden vorige eeuw als een van de opvallendste decor- en kostuumontwerpers die ons land kent en vanaf 1971 als volstrekt eigenzinnig choreograaf. Samen met Rudi van Dantzig en Hans van Manen vormde hij het driespan – aangeduid als ‘de drie Van’s’ – dat Het Nationale Ballet internationale erkenning bezorgde.

Vanwege zijn veelzijdigheid, alom geroemde vakmanschap en de uiterste aandacht die hij aan zelfs het kleinste detail besteedt, wordt Van Schayk wel ‘de laatste renaissancist’ genoemd. Tot zijn vele meesterwerken behoort Notenkraker en Muizenkoning, waarvoor hij zowel de betoverende decors als kostuums ontwierp als het leeuwendeel van de choreografie maakte.
In Toer van Schayk wordt – in tekst en beeld – het leven en werk van deze unieke (oud-)danser, choreograaf, decor-, kostuum- en lichtontwerper, schilder en beeldhouwer belicht. Naast Van Schayk zelf komen tal van collega-dansers en -kunstenaars aan het woord.

Over de auteur(s)

Astrid van Leeuwen is (dans)journaliste en -publiciste. Zij werkt voor media en dansinstellingen en is (co-)auteur van diverse dansboeken.
Maaike Staffhorst is kunstjournaliste en schrijft voor uiteenlopende media over beeldende kunst en theater.
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is fotografe. Zij heeft diverse boekpublicaties op haar naam staan.

Extra informatie

Titel

Toer van Schayk

Subtitel

Danser, choreograaf en kunstenaar

Auteur

Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst & Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Omvang

112 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

Geïllustreerd, kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789462491250

Gewicht 0.785 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!