9789462492141f

Explosieve debatten • Kritische tradities in Nederlandse en Engelse tijdschriften 1750-1940, door Braber, Leemans (red.) (eBook)

 19,99

Dit boek geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de kunst- en cultuurkritiek in periodieken tussen 1750 en 1940 in Engeland en Nederland. Elk artikel gaat uit van een belangrijke culturele gebeurtenis – de publicatie van een controversieel werk, de opvoering van een toneelstuk, de opening van een tentoonstelling – die aanleiding heeft gegeven tot een explosie in de tijdschriftenkritiek.

De artikelen beschrijven debatten, polemieken, en ruzies, die aanleiding hebben gegeven tot een breuk of koerswijziging, of tot een scheuring tussen verschillende tijdschriften of kranten. Elke explosie vormt voor de auteurs van dit boek aanleiding tot een analyse van de inhoud, vorm of organisatie van de kunstkritiek op dat moment.

Explosieve debatten biedt inzicht in de manier waarop kritiek functioneert of kan functioneren, in kritische stijlen en vormen, en in de belangen die met het uitoefenen van kritiek zijn gemoeid. Hoe positioneren critici zich ten opzichte van elkaar, en hoe proberen ze zich van elkaar te onderscheiden? In welke termen sprak men over kunst en cultuur, en over het recenseren zelf?

Explosieve debatten verkent de spanningsvelden, debatten en dilemma’s die het recenseren tussen 1750 en 1940 hebben bepaald.

Verschenen als deel 13 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Helleke van den Braber, docent Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was redacteur van Ts. Tijdschrift voor tijdschriftstudies. Inger Leemans, hoogleraar Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, richt zich vooral op de vroegmoderne cultuurgeschiedenis (1500-1850).

Extra informatie

Titel

Explosieve debatten

Subtitel

Kritische tradities in Nederlandse en Engelse tijdschriften 1750-1940

Auteur

Helleke van den Braber, Inger Leemans (red.)

Illustrering

Tekst, geïllustreerd

Serie

BGNB

Compatibiliteit

Alle e-readers die compatibel zijn met Adobe’s DRM

ISBN

9789462492141

  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!