9789057308796f.jpg

Koopman in kennis • De uitgever Willem Jansz Blaeu (1571-1638) in de geleerde wereld van zijn tijd, door Djoeke van Netten

 29,50

Er is geen drukker in Nederland zo bekend als Willem Jansz Blaeu (1571-1638). De atlas van Blaeu geldt wereldwijd als het hoogtepunt van de historische cartografie.

Maar de Amsterdamse drukker was in zijn eigen tijd ook tot ver buiten de landsgrenzen beroemd als astronoom, wiskundige en uitgever van wetenschappelijke werken.

Deze ten onrechte onderbelichte kant van Blaeu staat centraal in Koopman in kennis. Historica Djoeke van Netten laat zien hoe de Amsterdammer zich bewoog in een internationaal netwerk van geleerden. Blaeu handelde in kennis. In een tijd waarin auteursrechten en intellectueel eigendom nagenoeg onbekend waren, had hij veel invloed op de presentatie en verspreiding van kennis.

Voor Blaeu waren boeken koopwaar. Hij was een koopman die zijn leven lang bouwde aan een wetenschappelijk en commercieel netwerk, als onder deel van zijn verkoopstrategie. Zijn fonds bestaat voornamelijk uit kwaliteitsdrukwerk. Ook daarin toont hij zijn wereldklasse. Koopman in kennis toont het culturele en intellectuele leven in de Republiek in de vroege Gouden Eeuw.

Uitgevers speelden daarin een belangrijke rol. Dit boek is de handelseditie van het proefschrift dat Djoeke van Netten in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen verdedigde. Van Netten is historica en werkt momenteel als Universitair Docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek beweegt zich op het snijvlak van wetenschapsgeschiedenis, boekgeschiedenis en maritieme geschiedenis.
 
Verschenen als deel 15 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Historica Djoeke van Netten (1980) promoveerde op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt nu als docent bij de afdeling Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Extra informatie

Titel

Koopman in kennis

Subtitel

De uitgever Willem Jansz Blaeu (1571-1638) in de geleerde wereld van zijn tijd

Auteur

Djoeke van Netten

Omvang

320 pagina’s

Formaat

17,0 x 24,0

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

Serie

BGNB

ISBN

9789057308796

Gewicht 0.613 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!