9789057305313f.jpg

Populair drukwerk in de Gouden Eeuw • De almanak als lectuur en handelswaar, door Jeroen Salman

 69,50

Dat populair drukwerk een rijke bron is voor mentaliteitshistorisch onderzoek wordt zelden betwist. Wel is de opvatting dat de inhoud van goedkope boekjes en pamfletten simpelweg het wereldbeeld van het gewone volk weerspiegelt, inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. Populair drukwerk kan pas optimaal als bron worden benut, als we haar sociaal-economische en culturele betekenis in de samenleving waarin het circuleerde hebben vastgesteld. In Populair drukwerk in de Gouden Eeuw wordt op basis van dit wetenschappelijke inzicht de Nederlandse almanak in de periode 1570-1705 voor het eerst uitputtend beschreven.

In Deel I gaat het om de almanak als lectuur en vindt een analyse van de inhoud en de functies plaats. Er wordt uitvoerig ingegaan op de thema’s astrologie, astrologische geneeskunde, religie, geschiedschrijving, vermaaksliteratuur en praktische informatie. In Deel II, waarin de almanak als handelswaar wordt beschreven, staan de makers, verspreiders en kopers van dit drukwerk centraal. In beide delen vormen de vier belangrijke productiecentra Deventer, Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden de spil van het betoog.

Dit boek maakt de lezer bewust van het feit dat de Nederlandse drukpers in de Gouden Eeuw niet alleen monumentale drukwerken heeft voortgebracht, maar ook massadrukwerk als almanakken produceerde en daarmee de leef- en denkwereld van grote groepen mensen mede vormgaf.

Verschenen als deel 3 in “de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel” (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Jeroen Salman (1961) is als docent literatuurwetenschap en als onderzoeker verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Hij publiceert over populaire literatuur, kinderliteratuur en boekhistorische onderwerpen in de vroegmoderne tijd.

Extra informatie

Titel

Populair drukwerk in de Gouden Eeuw

Subtitel

De almanak als lectuur en handelswaar

Auteur

Jeroen Salman

Omvang

512 pagina’s

Formaat

16,8 x 24,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

garenloos gebonden

Serie

BGNB

ISBN

9789057305313

Gewicht 1.412 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!