9789057301513f.jpg

Voor alles artiste • Uitgever Stols en het literaire leven in het Interbellum, door Nanske Wilholt

 49,95

Het liefst ging Maastrichtenaar Alexander Stols (1900-1973) te werk als een kunstenaar, die zich zonder bekommernissen kon wijden aan zijn eigenlijke vak: het uitgeven van ‘goede literatuur in uitstekende typografische vormgeving’.

Zijn hooggestemd ideaal voerde hem aanvankelijk tot over de grenzen: zelfs beroemde Franse auteurs als Larbaud en Valéry lieten hun werk bij hem verschijnen. Later beperkte Stols zich, als gevolg van de economische crisis, tot de uitgave van Nederlandstalige edities. Als ‘grootste poëzie-uitgever van het Interbellum’ werd hij de drijvende kracht achter een fonds dat, met dichters als Van de Woestijne, Roland Holst, Nijhoff, Slauerhoff, Achterberg en Vasalis, de canonieke poëziegeschiedenis in hoge mate weerspiegelt.

Deze studie onderscheidt zich door Stols’ activiteiten op het gebied van de fondsvorming te bezien in wisselwerking met zijn culturele omgeving als geheel. Nog niet eerder werden de netwerken waarvan de uitgeverij deel uitmaakte zo duidelijk gethematiseerd en in kaart gebracht. Bemiddelaars als Greshoff, Perron en Hoornik blijken voor de fondsvorming van essentieel belang te zijn geweest, hoewel zij de uitgeverij ook benutten ter verwezenlijking van hun eigen doelstellingen. Daarmee levert dit boek niet alleen een boeiend portret van een legendarisch artistiek entrepreneur, maar tevens een wezenlijke bijdrage aan de geschiedschrijving van de culturele elite van het Interbellum.

Voor alles artiste. Uitgever Stols en het literaire leven in het Interbellum verscheen als deel 6 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Nanske Wilholt (Doctoraal 1992) promoveerde aan de UU op een proefschrift over A.A.M. Stols, was directeur van het Nederlands Instituut te Madrid, beleidsmedewerker Onderzoek van de Universiteit Utrecht, momenteel strategisch beleidsadviseur van Hogeschool Avans, Tilburg.

Extra informatie

Titel

Voor alles artiste

Subtitel

Uitgever Stols en het literaire leven in het Interbellum

Auteur

Nanske Wilholt

Omvang

224 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

BGNB

ISBN

9789057301513

Gewicht 0.726 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!