9789057301162f.jpg

Boekverkopers van Europa • Het zeventiende-eeuwse Nederlandse uitgevershuis Elzevier, door Paul Hoftijzer e.a. (red.)

 49,95

De Elzeviers zijn de beroemdste Nederlandse uitgeversfamilie van de Gouden Eeuw. De stamvader van het geslacht, Lodewijk Elzevier (geboren te Leuven rond 1546/7), kwam in 1580 naar Leiden, waar het boekenbedrijf een grote opbloei kende ten gevolge van de stichting van de Leidse universiteit. Later volgden vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. In totaal waren de verschillende takken van de Elzevier-dynastie verantwoordelijk voor zo’n 1.600 uitgaven, die het bedrijf in de zeventiende eeuw maar ook daarna een enorme faam bezorgden.

Uitgangspunt voor deze bundel is de betekenis van de Elzeviers voor de internationale uitwisseling van kennis en ideeën door het gedrukte woord tijdens de zeventiende eeuw. Een twintigtal auteurs uit binnen- en buitenland besteedt aandacht aan de werkzaamheid van de Elzeviers in de Republiek, hun relaties met het buitenland, en aan de inwendige en uitwendige aspecten van hun uitgaven: analyse van het fonds, redactioneel beleid, typografie en boekillustratie. Daarnaast wordt ingegaan op het bibliofiel en bibliografisch `Nachleben’ van de Elzeviers. De uitgave, die rijk is geïllustreerd, bevat tevens een uitputtende bibliografie van alles wat ooit over de Elzeviers is geschreven.

Deze uitgave bevat de handelingen van een congres over de Elzeviers dat in 1997 door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging werd georganiseerd.

Boekverkopers van Europa verscheen als deel 5 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Over de serie
In 1884 begon de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (opgericht in 1815) de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Tot 1951 werden 14 delen in deze serie gepubliceerd. In 1995 werd begonnen met de ‘Nieuwe Reeks’ onder auspiciën van de Koninklijke Vereninging van het Boekenvak, De Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Koninklijke Bibliotheek; vanaf 2003 wordt de reeks uitgegeven onder auspiciën van het samenwerkingsverband de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Over de auteur(s)

Prof.dr. Paul Hoftijzer is Senior Lectuter en Extraordinary professor aan de Universiteit van Leiden.

Extra informatie

Titel

Boekverkopers van Europa

Subtitel

Het zeventiende-eeuwse Nederlandse uitgevershuis Elzevier

Auteur

Paul Hoftijzer e.a. (red.)

Omvang

352 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

BGNB

ISBN

9789057301162

Gewicht 0.917 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!