9789060119587f.jpg

Op reis met de VOC • De openhartige dagboeken van de zusters Lammens en Swellengrebel, door Marijke Barend-van Haeften

 39,95

Reisjournalen van vrouwelijke passagiers zijn zeldzaam. Uit de VOC-periode zijn er slechts twee bekend: dat van Johanna en Helena Swellengrebel uit 1751 en het onlangs ontdekte exemplaar van Maria en Johanna Lammens uit 1736.

Gedetailleerd beschrijven de zusters hoe ze de dag doorbrengen met lezen, spelletjes spelen en musiceren; welke copieuze maaltijden ze krijgen voorgeschoteld en wat hun indrukken zijn van het leven aan de Kaap.

Maar ook de minder prettige kanten van de reis komen aan bod: zeeziekte, kakkerlakken in kledingkisten en angst voor schipbreuk. “Waarlijk niet onaerdig om te sien, maar vrij wat misselijk om te ondervinden,” merkt Maria Lammens met enige humor op, nadat ze per vergissing een schipper heeft “begunstigd” met haar braaksel.

Juist in de aandacht voor het detail schuilt het bijzondere van deze dagboeken. Ze bieden een onbevangen blik op het gewone leven aan boord van een 18de-eeuwse Oostindiëvaarder.

Op reis met de VOC verscheen als deel 95 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging.

Over de serie
De Linschoten-Vereeniging is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1562-1611). De Vereeniging bevordert de belangstelling voor het historische reisverhaal en geeft sinds 1908 jaarlijks een uniek scheepsjournaals of reisverslagen van handelslieden, diplomaten en avonturiers, uit. Dankzij een inleiding en een uitgebreide annotatie zijn deze publicaties toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse lezer. De prachtige uitvoering van de Werken van de Linschoten-Vereeniging is in al die jaren niet veranderd. Alleen de nieuwste delen hebben behalve het klassieke blauwe linnen ook nog een stofomslag in kleur. Nog elk jaar wordt minstens één nieuw deel aan de Werken toegevoegd. De Werken van de Linschoten-Vereeniging vormen niet alleen een waardevolle, maar tevens een goed toegankelijke reeks voor lezers en onderzoekers.

Over de auteur(s)

Dr. Marijke Barend-van Haeften (1947) werkte tot 2006 als docent bij de leerstoelgroep Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam; tot april 2012 was zij daar gastonderzoeker.

Extra informatie

Titel

Op reis met de VOC

Subtitel

De openhartige dagboeken van de zusters Lammens en Swellengrebel

Auteur

bezorgd door Barend-van Haeften, Marijke

Omvang

180 pagina’s

Formaat

15,9 x 25,0 cm

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Werken van de Linschoten-Vereeniging

ISBN

9789060119587

Gewicht 0.521 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!