9789057309427f.jpg

Machtsstrijd om Malakka • De reis van VOC-admiraal Cornelis Cornelisz. Matelief naar Oost-Azië, 1605-1608, door Leo Akveld

 49,50

Cornelis Cornelisz. Matelief werd rond 1570 geboren in Rotterdam. Zijn familie verdiende haar geld in handel en scheepvaart; goede contacten met vertegenwoordigers van stedelijke en gewestelijke overheden kwamen daarbij uitstekend van pas. Binnen dat netwerk van invloedrijke en vermogende families groeide de interesse voor de plannen tot oprichting van een organisatie die zich zou richten op de handel met Azië. Matelief was in 1602 één van de oprichters van de Rotterdamse Kamer van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

In mei 1605 vertrok hij als admiraal van een vloot van elf schepen naar Azië met de opdracht de Spaans-Portugese vijand in dat verre werelddeel zoveel mogelijk schade toe te brengen en een voet tussen de deur te krijgen bij de winstgevende handel in specerijen en andere producten uit de regio.

Matelief ging voortvarend te werk. Hij belegerde Malakka, een centrum van de Portugese macht in Azië, leverde slag met een sterke Portugese vloot, probeerde de greep van de VOC op de Molukken te vergroten en deed zijn best handelsrelaties met China aan te knopen. Zijn ervaringen legde hij vast in een uitvoerig en spannend geschreven verslag.

In september 1608 was hij terug in Rotterdam. Hij overleed in die stad in 1632.

Machtsstrijd om Malakka verscheen als deel 112 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging

Over de serie
De Linschoten-Vereeniging is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1562-1611). De Vereeniging bevordert de belangstelling voor het historische reisverhaal en geeft sinds 1908 jaarlijks een uniek scheepsjournaals of reisverslagen van handelslieden, diplomaten en avonturiers, uit. Dankzij een inleiding en een uitgebreide annotatie zijn deze publicaties toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse lezer. De prachtige uitvoering van de Werken van de Linschoten-Vereeniging is in al die jaren niet veranderd. Alleen de nieuwste delen hebben behalve het klassieke blauwe linnen ook nog een stofomslag in kleur. Nog elk jaar wordt minstens één nieuw deel aan de Werken toegevoegd. De Werken van de Linschoten-Vereeniging vormen niet alleen een waardevolle, maar tevens een goed toegankelijke reeks voor lezers en onderzoekers.

Over de auteur(s)

Leo Akveld (1937) studeerde (maritieme) geschiedenis aan de Universiteit Leiden; was vele jaren werkzaam als conservator bij het Maritiem Museum Rotterdam, en publiceerde over maritiem-historische en –museale onderwerpen.

Extra informatie

Titel

Machtsstrijd om Malakka

Subtitel

De reis van VOC-admiraal Cornelis Cornelisz. Matelief naar Oost-Azië, 1605-1608

Auteur

Leo Akveld

Omvang

416 pagina’s

Formaat

15,9 x 25

Illustrering

geïllustreerd

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Werken van de Linschoten-Vereeniging

ISBN

9789057309427

Gewicht 0.938 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!