9789057305122f.jpg

Barok in het Noorderkwartier • Het Garrels-orgel van Purmerend, door Henk Verhoef

 42,50

Toen de Purmerendse Koepelkerk in 1976 zijn bestemming verloor, werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. Het zou bijna 30 jaar duren voordat het orgel (in 2003) gerestaureerd en weer bespeeld zou worden. Orgelmaker Rudolph Garrels bouwde het orgel in 1738-1742, maar gebruikte veel materiaal uit het in aanleg 16de-eeuwse orgel dat hij aantrof. Na Garrels blijft het orgel ongewijzigd, tot in 1850 de kerk van Purmerend wordt vervangen door een nieuw gebouw. Orgelmakers Flaes en Brünjes brengen het orgel over naar de nieuwe kerk en laten hun sporen achter.

Uit alle fasen – ook de oudste – is nog materiaal aanwezig is. Enkele pijpen en windladen stammen uit de 16de en 17de eeuw. Overal is echter de meesterhand zichtbaar van Garrels, die er een eenheid van smeedde.

Barok in het Noorderkwartier. Het Garrels-orgel van Purmerend verscheen als deel 9 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën.

Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Over de auteur(s)

Hoofdauteur Jan Jongepier (1941) is organist, improvisator en als adviseur bij de restauratie van orgels betrokken. Al op zestienjarige leeftijd werd hij benoemd als organist van het Garrels-orgel te Purmerend, waarvan hij tevens de restauratie begeleidde.

Extra informatie

Titel

Barok in het Noorderkwartier

Subtitel

Het Garrels-orgel van Purmerend

Auteur

onder redactie van Henk Verhoef

Omvang

264 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789057305122

Gewicht 0.82 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!