9789057300554f.jpg

Een Hollands stadsorgel uit de Gouden Eeuw • Het Van Hagerbeerorgel in de Pieterskerk te Leiden, door Willem Jan Cevaal

 42,50

Het in 1643 door de orgelmakers Van Hagerbeer voltooide orgel in de Leidse Pieterskerk was een markant voorbeeld van de zeventiende-eeuwse Hollandse orgelbouwkunst. Ingrepen uit later tijd alsmede technische mankementen maakten dat het instrument aan het eind van de twintigste eeuw nog slechts een schim was van wat het eens geweest moet zijn: een imposant Hollands stadsorgel uit de Gouden Eeuw. Het instrument is onlangs, na een ingrijpende restauratie, in oude luister hersteld.

De uitermate boeiende geschiedenis van het Pieterskerkorgel wordt in het eerste gedeelte van dit boek uit de doeken gedaan. Uitgangspunt hierbij vormen de werkzaamheden van de orgelmakers Galtus en Germer van Hagerbeer, die in de Pieterskerk een echt Hollands stadsorgel lieten verrijzen. Aangezien zij daarbij dankbaar gebruik maakten van materiaal van hun voorgangers, komt ook de voorgeschiedenis aan de orde. Het orgel ontkwam niet aan de vernieuwingsdrift van later eeuwen; telkens werd het instrument aangepast aan de heersende smaak.

Het tweede gedeelte van het boek bevat een beschrijving van de restauratie die de firma Verschueren Orgelbouw in de jaren 1994-1998 uitvoerde. Uitgangspunt bij deze restauratie was het concept van de Van Hagerbeers. Om tot een verantwoord eindresultaat te komen was grondig onderzoek van pijpwerk, windladen en mechaniek noodzakelijk. De resultaten hiervan, en de daaruit voortvloeiende keuzes ten aanzien van de restauratie, worden uitvoerig beschreven en toegelicht.

Een Hollands stadsorgel uit de Gouden Eeuw. Het Van Hagerbeerorgel in de Pieterskerk te Leiden verscheen als deel 3 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën.

Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Over de auteur(s)

Onder redactie van W.J. Cevaal (Middelburg 1970) studeerde orgel en kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht, een studie die hij afrondde met een doctoraalscriptie over de orgelmaker J.W. Timpe. Hij is als redacteur verbonden aan het tijdschrift Muziek & Liturgie. Hij is bestuurslid van de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën en van de Stichting Orgelarchief Maarten Albert Vente.

Extra informatie

Titel

Een Hollands stadsorgel uit de Gouden Eeuw

Subtitel

Het Van Hagerbeerorgel in de Pieterskerk te Leiden

Auteur

Cevaal, Willem Jan (red.)

Omvang

320 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789057300554

Gewicht 0.918 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!