9789057301131f.jpg

Alkmaars kleyne orgel • Koororgel Laurenskerk te Alkmaar, door Willem Jan Cevaal

 42,50

Het 16de-eeuwse koororgel van de Laurenskerk in Alkmaar is het oudste bespeelbare orgel dat ons land rijk is. Toch heeft Alkmaars kleyne orgel lange tijd in de schaduw gestaan van het grote hoofdorgel uit 1646. Publicaties besteden vaak slechts marginaal aandacht aan het unieke kleine instrument in de noordelijke kooromgang.

Ten onrechte, want het betreft een uiterst zeldzaam werk van de beroemde orgelmaker Jan van Covelens die het orgel in 1511 voltooide. In de loop der tijd zijn Van Covelens’ instrumenten stuk voor stuk verdwenen. Het Alkmaarse koororgel vormt daarop een uitzondering en geldt als een bijzondere getuigenis van zijn visie en vakmanschap.

In Alkmaars kleyne orgel komt de bewogen geschiedenis van het instrument uitgebreid aan bod, evenals de orgelmakers, de organisten en de onlangs voltooide restauratie, die ook internationaal de aandacht heeft getrokken.

Voor de betrokken adviseurs en orgelmakers waren de herstelwerkzaamheden een boeiende ontdekkingstocht. Onderzoek van mechaniek, historisch pijpwerk en kast leverde een schat aan informatie op. Het resultaat is een uitgave die iedere orgelliefhebber zal weten te interesseren.

Alkmaars kleyne orgel. Koororgel Laurenskerk te Alkmaar als deel 4 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën.

Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Over de auteur(s)

Onder redactie van W.J. Cevaal (Middelburg 1970) studeerde orgel en kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht, een studie die hij afrondde met een doctoraalscriptie over de orgelmaker J.W. Timpe. Hij is als redacteur verbonden aan het tijdschrift Muziek & Liturgie. Hij is bestuurslid van de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën en van de Stichting Orgelarchief Maarten Albert Vente.

Extra informatie

Titel

Alkmaars kleyne orgel

Subtitel

Het koororgel van de St. Laurenskerk te Alkmaar

Auteur

onder redactie van W.J. Cevaal

Omvang

272 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789057301131

Gewicht 0.839 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!