9789057300257f.jpg

Orgelluiken • Traditie en iconografie De Nederlandse beschilderde orgelluiken in Europees perspectief, door Mieke M. van Zanten

 42,50

In verschillende plaatsen in Nederland, komt men ze tegen: orgels met prachtig beschilderde luiken. Deze monumentale schilderingen werden van de 16de tot in de 18de eeuw aangebracht. De bijbelse taferelen en verhalen op de orgelluiken werden in ons land zozeer gewaardeerd, dat zij de enige monumentale schilderwerken waren die men na de beeldenstorm in de kerken toestond. Er werden zelfs nog opdrachten gegeven nieuwe te vervaardigen.

Orgelluiken. Traditie en iconografie geeft een overzicht van de beschilderde luiken aan de Nederlandse orgels. De uitgave gaat nader in op deze rijke Nederlandse traditie: de opdrachtgevers en hun bedoelingen, de schilders en de diepere betekenislagen van de voorstellingen. Daarbij komt tevens de Europese context aan bod. De voorstellingen worden in detail beschreven en verklaard, wat vaak tot verrassende conclusies leidt. Zo verhalen de orgelluiken in de Nieuwe Kerk te Amsterdam over het leven van David, maar de schildering vormt ook een allegorie van de geschiedenis van de stad en de glorieuze daden van het stadsbestuur.

Deze rijk geïllustreerde uitgave combineert beeldende kunst, muziek, bijbelse geschiedenis en de historie van het orgel tot een uiterst informatief geheel. Orgelluiken. Traditie en iconografie is daarmee een standaardwerk dat iedere geïnteresseerde in kerkelijke kunst bijzonder zal aanspreken.


Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Over de auteur(s)

Kunsthistoricus dr. Mieke van Zanten is conservator bij een stichting die kloosterlijk erfgoed beheert. Zij publiceert regelmatig over religieus erfgoed en adviseert diverse kerkelijke instanties.

Extra informatie

Titel

Orgelluiken

Subtitel

Traditie en iconografie De Nederlandse beschilderde orgelluiken in Europees perspectief

Auteur

Zanten, Mieke M. van

Omvang

256 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789057300257

Gewicht 0.8 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!