9789057307751f.jpg

Wereldberoemde klanken • Het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk te Groningen en zijn voorgangers, door Jan Luth e.a.

 54,50

Het orgel van de Der Aa-Kerk te Groningen werd in 1702 gebouwd door Arp Schnitger voor de Academiekerk. Deze kerk werd ook wel Broer(-en)kerk genoemd en behoorde tot het
13de-eeuwse klooster van de orde der Franciscanen (Minder-broeders). In de tweede helft van de 18de eeuw werden wijzigingen aan het instrument aangebracht door Albertus Anthoni Hinsz.
Het orgel werd in 1815 overgeplaatst naar de Der Aa-Kerk door orgelmaker Johannes Wilhelmus Timpe. Daarmee kwam voor de Der Aa-Kerk een einde aan een orgelloze periode van meer dan een eeuw: het in 1697 door Schnitger opgeleverde orgel in deze kerk ging verloren toen in 1710 de toren instortte. Johannes Wilhelmus Timpe heeft samen met Petrus van Oeckelen ingrijpende veranderingen aan het instrument aangebracht, maar ook de 20ste eeuw liet het orgel niet onberoerd.

Na de Tweede Wereldoorlog is het orgel van de Der Aa-Kerk wereldberoemd geworden. Er werd veel op geconcerteerd en er zijn talloze radio- en grammofoonplaatopnamen van gemaakt.
Dit boek beschrijft de geschiedenis en restauratie van dit fameuze orgel, maar geeft ook aandacht aan de bouw van de kerk en aan de beschilderde delen van het interieur.

Wereldberoemde klanken. Het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk te Groningen en zijn voorgangers verscheen als deel 11 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën.

Over de serie
De Stichting Nederlandse Orgelmonografieën heeft als doelstelling om kennis te verbreiden omtrent het Nederlandse monumentale orgel, in de ruimste zin van het woord. Walburg Pers verzorgt samen met de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën sinds 1997 de uitgave van orgelmonografieën in een reeks over belangwekkende orgels in Nederland, uitgegeven onder auspiciën van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Over de auteur(s)

Met bijdragen van Peter van Dijk, H.A. Edskes, A. Gramsbergen, Harry de Olde, Kees van der Ploeg, Harald Vogel en Peter Westerbrink.

Extra informatie

Titel

Wereldberoemde klanken

Subtitel

Het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk te Groningen en zijn voorgangers

Auteur

Jan Luth e.a.

Omvang

288 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,9 cm

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

Serie

Nederlandse orgelmonografieën

ISBN

9789057307751

Gewicht 0.85 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!