9789057307041f.jpg

De voortvarende zeemansvrouw • Openhartige brieven aan geliefden op zee, door Van der Doe, Moree & Tang

 22,50

Nederland en Engeland hebben nogal wat zeeslagen met elkaar uitgevochten. Over en weer werden schepen tot zinken gebracht of veroverd. Scheepsladingen werden, samen met de aanwezige post, tot ‘prijs’ verklaard. De Engelsen maakten keurige beschrijvingen van de Nederlandse buit en de bemanningen van de gekaapte schepen werden uitvoerig verhoord. De verslagen daarvan werden – samen met honderdduizenden in beslag genomen papieren – eeuwenlang bewaard, aanvankelijk in de donkere kelders en tochtige zolders van de Tower of London en later in The National Archives. Niemand keek ooit om naar deze unieke verzameling, die meer dan 38.000 zakelijke en persoonlijke brieven bevat van en aan Nederlandse zeelieden, kooplieden en hun familie. Veel van deze brieven bereikten nooit hun bestemming. Sommige zijn tot op de dag van vandaag niet eens geopend.

Pas in 1980 werden deze Prize Papers door een Nederlandse onderzoeker ontdekt. Het bestaan van deze archiefschat bleef echter slechts in kleine kring bekend. De omvang van het materiaal is indrukwekkend en uniek en de brieven zelf geven een goed beeld van het alledaagse leven in de 17de en 18de eeuw.

Ieder Sailing Letters Journaal bevat transcripties van opmerkelijke brieven en documenten, voorafgegaan door een uitgebreide toelichting. De journaals tonen de gevoelens van bevolkings­groepen waarvan nauwelijks geschreven materiaal bewaard bleef. Een goed voorbeeld is de vondst van de brieven die de jonge vrouwen De Cerff en Buijk aan hun zeevarende mannen stuurden.


De voortvarende zeemansvrouw verscheen als deel 3 in de vijfdelige serie Sailing Letters Journaal.

Over de serie
Nederland en Engeland hebben nogal wat zeeslagen met elkaar uitgevochten. Over en weer werden schepen tot zinken gebracht of veroverd. Scheepsladingen werden, samen met de aanwezige post, tot ‘prijs’ verklaard. De Engelsen maakten keurige beschrijvingen van de Nederlandse buit en de bemanningen van de gekaapte schepen werden uitvoerig verhoord. Eeuwenlang zijn de brieven van en aan Nederlandse zeelieden en kooplieden en hun familieleden, de scheepsjournalen, aanbevelingsbrieven, ladingboekjes en kwitanties bewaard in het archief van The National Archives in Londen. Het project Sailing Letters wil de bekendheid van de brieven en documenten vergroten en ze toegankelijk maken voor onderzoekers. Het materiaal zelf, maar ook de omvang ervan is indrukwekkend en uniek en geeft een goed beeld van het alledaagse leven in de 17de en 18de eeuw. Ieder Sailing Letters Journaal bevat transcripties van opmerkelijke brieven en documenten met afbeeldingen op de bijbehorende dvd.

Over de auteur(s)

Marijke van der Wal leidt als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands aan de Universiteit Leiden het onderzoeksprogramma Brieven als buit – Letters as Loot.

Extra informatie

Titel

De voortvarende zeemansvrouw

Subtitel

Openhartige brieven aan geliefden op zee

Auteur

bezorgd door Marijke van der Wal

Omvang

144 pagina’s

Formaat

17,3 x 24,6 cm

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden

Serie

Sailing Letters Journaal

ISBN

9789057307041

Gewicht 0.514 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!