Schipperslatijn en ander ongein
Titel
Schipperslatijn en ander ongein
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789086161430
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
256
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.5 cm
Categorieën

Evert Stel

Schipperslatijn en ander ongein

Als ik langs het kajuitzeilbootje loop, schrik ik me echter een hoedje wanneer er een stem onder de steiger vandaan klinkt: 'Hééééé Stel... help me even omhoog wil je..? Me.. me.. me kloten worde koud!' klinkt het benepen onder de hoge steiger vandaan.
Ogenblikkelijk duik ik op mijn knieën en zie Rienk aan de preekstoel van zijn scheepje hangen, waarbij hij tot aan zijn kruis in het water ligt.
'Kerel... hoelang hang je hier al!' roep ik verschrikt.
'Net zo lang als jij het er over hebt gedaan om dat laatste pilsje te consumere! Man haal me er uit... ik hou het niet meer!'
Als ik zie dat de handen van de oude baas helemaal blauw zijn, realiseer ik me dat ik snel moet handelen. Wanneer ik op mijn buik ga liggen, tracht ik de stevig gebouwde man bij zijn polsen omhoog te trekken, maar ik heb geen kracht genoeg. Voor hulp halen is geen tijd en ik durf hem ook niet meer alleen te laten. Daarop besluit ik om hem met een stuk touw aan dek van zijn scheepje te trekken.
'Rienk... nog even volhouden hoor. Ik maak een lus om je middel en trek je dan aan dek!'
'Jah... schiet nou maar op man, ik hou het niet meer! Had je geen vijf minute eerder kenne komme...?'
Als ik aan boord van zijn wiebele zeilscheepje stap, snap ik niet dat dit niet al veel eerder gebeurd is. De stap is zo groot, dat ik uitglijd en met een smak op het railingwerk terechtkom. Daarbij schieten mijn benen elk aan een zijde van de preekstoel langs en je raad het al... mijn klok en hamerspel wordt gruwelijk pijnlijk geplet. Het scheepje duikt onder mijn gewicht extra diep met haar neus in het water, waarbij Rienk nu tot borsthoogte ondergedompeld wordt.
'Wat doe je nou gek! Probeer je me te versuipe of zo...?'
Auteur

Evert Stel

Evert Stel is van beroep Orthopedist (vervaardiger van kunst en hulpmiddelen voor gehandicapten) en Inge is klassiek homeopathe. Nadat beiden in 2002 zijn gestopt met het bedrijf en de werkzaamheden, hebben ze al hun bezittingen verkocht en zijn ze van de restanten van de gezonken ex-loodstender Atlantis hun huis gaan maken. De bouw duurde veertien maanden en het verslag van de huzarenklus is te lezen op hun website: www.meanderships.nl Daarna zijn ze aan boord gaan wonen en varen met hun schip de Meander V om de rust terug te vinden. Na enkele “sabbatical years” wilden ze meer zingeving in het leven en maakten plannen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit heeft in 2007 vorm gekregen in het aanbieden van gratis vaardagen voor terminale patiënten. Al snel bleek de behoefte om er nog één keer een dag uit te kunnen zeer groot te zijn, en de aanvragen voor een wens kwamen veelvuldig binnen. Het werd financieel te zwaar voor het stel om de kosten die het met zich meebracht alleen te dragen. Daarom werd er besloten om de stichting vaarwens op te richten. Evert geeft tijdens de winterperiode lezingen bij diverse bedrijven, organisaties, rotary, lions en andere instanties om geld in te zamelen voor hun goede doel. Hun stichting heeft de ANBI status gekregen, hetgeen impliceert dat alle donaties voor 100% ten goede aan de doelstelling komen. U kunt alles hierover lezen op: www.stichtingvaarwens.nl