Weten vraagt meer dan meten
Titel
Weten vraagt meer dan meten
Subtitel
Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal
Prijs
€ 17,99
ISBN
9789462983861
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
130
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 6,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Weten vraagt meer dan meten

Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal

Vanaf de conceptie wordt de groei van het embryo tegen het gemiddelde afgezet. Hetzelfde geldt voor schoolprestaties. In veel maatschappelijke domeinen heersen maat en getal. ‘Ik hou me nu eenmaal aan de feiten’, aldus een prominent hersenwetenschapper. En daar al zit ‘m het misverstand: er is hier geen sprake van feiten, maar oplichtende hersendelen op een scan= Het zijn interpretaties, verpakt als wetenschap, zogenaamd ‘hard’, maar qua denkwerk dun en aanvechtbaar. Dat leidt tot verwarring, aanvechtbare redeneringen en vaak verkeerde conclusies. De reductie tot statistische gemiddelden maakt dat variatie aan het oog wordt onttrokken en afwijkingen van het gemiddelde al gauw als stoornis worden gezien. Zo wordt uitgegaan van het tekort en niet van het vermogen van mensen. Maar bovenal levert het weinig op voor baby’s, ouders, leerlingen of patiënten. En om hen was het toch allemaal te doen? Met de gedachte dat meten weten is, zien we vaak de essentie over het hoofd.

In verschillende maatschappelijke gebieden, zoals de zorg en het onderwijs, heerst een regime van maat en getal waarmee het persoonlijke verhaal uit het zicht raakt. In het boek worden verschillende domeinen bestreken waarin men met dezelfde problemen worstelt. Het bevat prikkelende interviews met nauw betrokkenen, waaronder Trudy Dehue, Paul Verhaeghe en Xandra Schutte. Zij vertellen waar en hoe het spaak loopt, maar ook hoe het anders kan. Hoe patronen ontstaan, hoe dwingend ze zijn en hoe zij daartegenin gaan.

Of je nu patiënt bent of hulpverlener, werknemer of leidinggevende, of je nu schoolgaande kinderen hebt of kind van bejaarde ouders bent — de lezer komt te weten in welke systemen van denken en handelen wij leven, vaak ongemerkt en deels ongewild.
Auteurs

Christien Brinkgreve

Christien Brinkgreve is hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar universitaire werk heeft ze altijd geschreven voor een breder publiek. Van haar verschenen eerder o.m.: 'Vertel. Over de kracht van verhalen' (2014 ), Het verlangen naar gezag' (genomineerd voor de Publicatieprijs van de Stichting Maatschappij en Veiligheid 2013), De winst van verschil, samen met Eric Koenen.

Eric Koenen

Eric Koenen richtte in 2007 de Doorwerthgroep die zich specialiseert op het gebied van procesbegeleiding bij directieteams in strategische vernieuwing. HIJ studeerde sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, vervulde diverse functies bij Philips en PriceWaterhouseCoopers en was jarenlang lid van de Executive Board van Cofely waar hij onder meer verantwoordelijk was voor een omvangrijke organisatievernieuwing. Hij schreef De kunst van leiderschap in tijden van verandering en De atomiumorganisatie.

Sanne Bloemink

Sanne Bloemink is schrijver en journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Eerder verscheen van haar hand: Hypermama (2008), Happy Me (2012) en Weten vraagt meer dan meten (2017, samen met Christien Brinkgreve en Eric Koenen).