De beroemdste vrouw van de 17e eeuw

Nieuw boek over dé vrouw uit de zeventiende eeuw over wie we het meest weten én de best gedocumenteerde kunstkoper uit deze tijd.

”Een supervondst, het is ongelooflijk dat je in de 21ste eeuw zo’n gedetailleerde bron ontdekt over een tijd die al zo intensief is bestudeerd. Maria van Nesse komt in één keer de toptien binnen van mensen uit de Gouden Eeuw van wie we het dagelijks leven het best kunnen reconstrueren. De overige negen zijn mannen.” Bovenstaande uitspraak noteerde Bart Funnekotter, journalist bij NRC, op uit de mond van Judith Noorman, samen met Robbert Jan van der Maal auteur van Het unieke memorieboek van Maria van Nesse. Het interview verscheen op de dag van. verschijnen, het hier te lezen.

Ook op Radio 1 was er aandacht voor de vondst: interview met Judith Noorman. Lidewijde Paris, boekenfanaat bij Radio 1 Nieuwsweekend, noemde het boek Fe-no-me-naal: Beluister haar betoog. Bij NH Radio was conservator Christi Klinkert te gast: luister hier terug.

Over Maria en haar "huishoudboekje" is vanaf 26 november een tentoonstelling te zien in Stedelijk Museum Alkmaar, meer daarover is hier te lezen.

dinsdag 6 december 2022