'De inclusiemarathon' op de shortlist voor 'Managementboek van het Jaar'

"We hebben als jury de vijf boeken gekozen die hieronder worden toegelicht en samen de shortlist vormen. De boeken hebben gemeen dat ze de tijdgeest goed weergeven. Dit zijn thema’s waar volgens de jury elke leider, manager of ondernemer mee aan de slag moet," zo vertelt juryvoorzitter Patrick Davidson.

Over 'De inclusiemarathon' zegt de jury: "De typeringen die bij dit boek voorbijkwamen: ‘helder uitgelegd’, ‘verfrissend’ en ‘de interviews verrijken het boek echt’. Auteurs Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou slagen er volgens de jury in om de lezer goed uit te leggen wat diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer betekenen. Waarom dat belangrijk is en ook hoe je de eerste stap zet. Laten we citeren om je een voorproefje te geven: ‘Heel platgeslagen kunnen we stellen:

  • Diversiteit gaat over onderlinge verschillen
  • Inclusie gaat over wat je met die verschillen doet
  • Gelijkwaardigheid gaat over de (machts-)verschillen binnen verschil.’

Niet het typische managementboek zou je wellicht denken. Wat dit boek verder kenmerkt is de heldere structuur. Zowel de manager, diversiteitsprofessional, als medewerker krijgen advies op maat aangeboden. Advies dat steevast als volgt is geordend:

  • hoe je begint
  • hoe je opbouwt
  • hoe je volhoudt

We vonden dit een heldere en krachtige structuur. Krachtig, omdat het belangrijk is om de eerste stap te kunnen zetten. En dat zijn we gewend van goede managementboeken, toch?

Al met al is dit een boek dat we elke manager en leider aanraden om te lezen en te bespreken met je naaste collega’s. Met name omdat het boek helpt om grip te krijgen op containerbegrippen en helder te krijgen wat voor actie je als lezer – we denken aan managers, bestuurders, ondernemers – kunt ondernemen."

Dit jaar wordt het Managementboek van het jaar voor de 20e keer gekozen. De jury bestaat dit jaar uit Patrick Davidson, Nora Ghaoui, Peter Streefkerk, Liesbeth Tettero, Louis Thörig en Mirella Visser. Op 21 april maakt de jury tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed bekend welk boek de Managementboek van het Jaar 2022 wordt.

dinsdag 8 maart 2022