9789462491977f

Groot Verhalenboek Maastricht • Sprokkels uit het archief, door Rolf Hackeng (redactie) (eBook)

 19,99

Saai? Oké, niet alles wat in een archief wordt bewaard is even opwindend. Maar in al die kilometers die het Maastrichts archief lang is, zit bijzonder veel interessants verborgen. Want behalve ambtelijke stukken als akten en verslagen zijn er ook brieven, dagboeken, tekeningen en foto’s.

Onbedoeld leveren juist dié vaak een verrassend beeld op van het stedelijke leven in voorbije eeuwen. Zoals bijvoorbeeld van de miserie van een onwettig kind, smokkelpraktijken, afvalhopen en stinkende ‘secreten’. Ze vertellen over de verbannen pastoor, de vroedvrouw die een heks was en de katholieke ondernemer die een groot neonkruis op zijn fabriek liet zetten. Maar ook over het oprollen van een bordeel, een boevenval en de bezoeken van Tsaar Peter en Karl Marx. Het archief rept over pionierswerk bij maagoperaties, een verdwenen brugboog, de eerste echtscheiding in Nederland en nog veel meer. Maar je moet dat soort pareltjes wel weten te vinden…

Het Groot Verhalenboek Maastricht bevat een selectie van 100 zogenaamde ‘archiefsprokkels’: stukjes die van 1992 tot heden in huis-aan-huisblad ‘De Maaspost’ verschenen. De auteurs zijn of waren medewerkers en vrijwilligers van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De archivarissen vertellen zélf over hun vondsten. Samen leveren hun toevalstreffers een bonte dwarsdoorsnede op van de geschiedenis van Maastricht.

Over de auteur(s)

Met bijdragen van Rolf Hackeng, Régis de la Haye, Jef Moers, Willemien Schouten, Jo Boetsen, Kees Schutgens, Frans Roebroeks, Carl Andreas, W.E.S.L. Keijser-Schuurman, Ingrid M.H. Evers, Frank Hovens, Willibrord Rutten, Max Wijnen, Jo Boetsen, A.M.G.G. Stroom †, Jo Luijten, Frank Hovens en Eric Scheepers.

Extra informatie

Titel

Groot Verhalenboek van Maastricht

Subtitel

Meer sprokkels uit het archief

Auteur

Rolf Hackeng (redactie)

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Compatibiliteit

Alle e-readers die compatibel zijn met Adobe’s DRM

ISBN

9789462491977

  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!