9789057309311f.jpg

Geschiedenis van de MCC • De Middelburgse Commercie Compagnie (1720-1889), door Ruud Paesie

 29,95

De in 1720 opgerichte Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) behoort tot kleinere Nederlandse compagnieën uit de achttiende en negentiende eeuw en kreeg vooral bekendheid door de trans-Atlantische slavenhandel.

De onderneming omvatte echter veel meer activiteiten. Naast slavenhandel bedreef de compagnie walvis- en kaapvaart en rustte zij schepen uit voor de Europese handel en de handelsvaart op West-Afrika en Amerika. Zelfs een kostbare Zuidzee-expeditie heeft zij georganiseerd. Na de opheffing van de grote handelscompagnieën VOC en WIC wist de MCC zich als enige te handhaven. Na 1800 richtte de MCC zich voornamelijk op scheepsbouw en werden op haar werven in opdracht van derden naast fregatten, barken en schoeners ook verscheidene stoomschepen gebouwd. De MCC is pas in 1889 geliquideerd.

In Geschiedenis van de MCC belicht Ruud Paesie alle facetten van deze unieke onderneming. Er is door de auteur naast literatuuronderzoek, ook langdurig en diepgravend archiefonderzoek verricht naar met name de geschiedenis van de MCC in de negentiende eeuw. Dit onderzoek heeft veel nieuwe en nog niet eerder gepubliceerde inzichten opgeleverd. De bijna volledig bewaard gebleven bedrijfsadministratie van de Middelburgse Commercie Compagnie is opgenomen in de Memory of the World Register, de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO.

Over de auteur(s)

Dr. Ruud Paesie (1956) is maritiem historicus. Hij publiceert over uiteenlopende maritieme onderwerpen, veelal vanuit een Zeeuws perspectief.

Extra informatie

Titel

Geschiedenis van de MCC

Subtitel

De Middelburgse Commercie Compagnie (1720-1889)

Auteur

Ruud Paesie

Omvang

208 pagina’s

Formaat

22,3 x 28,6

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebonden

ISBN

9789057309311

Gewicht 1.248 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!