9789462493698f

Het Amsterdamse Oosterdok was oorspronkelijk een met palen omgeven deel van het IJ, waarbinnen zeeschepen veilig konden liggen en waar de kostbaarheden van de Oost-Indiëvaarders werden overgebracht naar de VOC-pakhuizen. Op het 17de-eeuwse eiland Kattenburg kreeg de admiraliteit een vaste plaats. Het eigenlijke Oosterdok ontstond in 1832 door de aanleg van de Oosterdoksdam, waardoor de haven geen last meer had van het getij van de Zuiderzee. Met de opening van het Noordzeekanaal beleefde het dok zijn glorietijd als drukbezochte zeehaven.
Door de eeuwen heen drong de stad zich steeds verder op. Het water van het huidige Oosterdok wordt omringd door een curieuze verzameling historische gebouwen en moderne architectuur. De meest ingrijpende verandering was wel de aanleg van de IJ-tunnel, waardoor het dok zijn economische functie verloor en verwerd tot decor van de nieuwe entree van de stad. Ook nu is het gebied rond het Oosterdok wederom in ontwikkeling. Te midden van alle drukte en nieuwbouw houdt het verleden echter stand.

Het Oosterdok (tweetalige editie) vol verhalen, anekdotes, tekeningen en foto’s vormt een waardevol document over het eeuwenoude dok, over de oorsprong van de welvaart van de stad en over hoe karakteristieke monumenten en moderne stadsontwikkelingen kunnen samengaan.

Over de auteur(s)

Titus Dekker (hoofdredactie en beeldresearch) Auteurs: Henk Dessens, Maarten Kloos, Jerzy Gawronski en Lidewij de Leeuw, Peter Prins, Jowi Schmitz, Jan Pieter Nepveu, Jan Wolff en Siemon Tuinstra.

Extra informatie

Titel

Het Oosterdok (tweetalige editie)

Subtitel

Verhalen van een Amsterdamse haven

Auteur

onder redactie van Titus Dekker

Omvang

144 pagina’s

Formaat

22,0 x 28,0

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789462493698

  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!