9789057307249f.jpg

Driftig van spraak, levendig van gang • De levensherinneringen van Kapitein-ter-Zee D.H. Kolff (1761-1835), door Klooster & Kolff

 29,95

Dit maritieme zelfportret van Dirk Hendrik Kolff (1761-1835) bestrijkt zijn 38 actieve jaren in dienst van de zeemacht van achtereenvolgens de Republiek onder stadhouder Willem V, de Bataafse Republiek, de nieuwe soevereine staat van 1813 en het Koninkrijk van 1815.

Kolff legde op levendige wijze zijn meest curieuze herinneringen vast: als jong luitenant met het eskader van Van Braam naar Indië, aan de gevechten in Maleisië en Riouw, aan Java en Ceylon en aan zijn latere belevenissen op de rede van het Ottomaanse Smyrna. Hij vertelt over zijn eigen rol bij de dramatische gebeurtenissen van de jaren 1794-1795, als de oude Republiek ineenstort. Hij beschrijft de slag bij Kamperduin in 1797, die hij als commandant meemaakte, en doet verslag van de overgave in 1799 van het eskader in de Vlieter aan de Engelsen.

Uit deze cruciale periode uit de geschiedenis van Nederland als zeevarende natie zijn vrijwel geen persoonlijke verhalen bekend. Boeiend is ook het relaas van Kolffs ontsnapping uit gevangenschap wegens vermeend hoogverraad en Oranjegezindheid tijdens de Vlieterepisode. Maar er zijn ook lichtere momenten: zijn vriendschap met de olifanten Hans en Parkie die zijn schip in 1786 voor de menagerie van prins Willem V meebracht uit Ceylon en zijn verbazing over de snelheid waarmee enkele van zijn beschermelingen van lage rang in deze revolutionaire tijd de politieke top bereiken.

Driftig van spraak, levendig van gang verscheen als deel 110 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging.

Over de serie
De Linschoten-Vereeniging is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1562-1611). De Vereeniging bevordert de belangstelling voor het historische reisverhaal en geeft sinds 1908 jaarlijks een uniek scheepsjournaals of reisverslagen van handelslieden, diplomaten en avonturiers, uit. Dankzij een inleiding en een uitgebreide annotatie zijn deze publicaties toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse lezer. De prachtige uitvoering van de Werken van de Linschoten-Vereeniging is in al die jaren niet veranderd. Alleen de nieuwste delen hebben behalve het klassieke blauwe linnen ook nog een stofomslag in kleur. Nog elk jaar wordt minstens één nieuw deel aan de Werken toegevoegd. De Werken van de Linschoten-Vereeniging vormen niet alleen een waardevolle, maar tevens een goed toegankelijke reeks voor lezers en onderzoekers.

Over de auteur(s)

V.A.J. Klooster (1957) studeerde geschiedenis en is eigenaar van het bureau voor archiefbewerking Lias te Den Haag. D.H.A. Kolff (1938) studeerde geschiedenis en was hoogleraar Geschiedenis van Zuid-Azië aan de Universiteit Leiden. Hij is archivaris van de Familievereniging Kolff.

Extra informatie

Titel

Driftig van spraak, levendig van gang

Subtitel

De levensherinneringen van Kapitein-ter-Zee D.H. Kolff (1761-1835)

Auteur

Vincent A.J. Klooster & Dirk H.A. Kolff

Omvang

224 pagina’s

Formaat

15,9 x 25,0 cm

Illustrering

geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebonden met stofomslag

Serie

Werken van de Linschoten-Vereeniging

ISBN

9789057307249

Gewicht 0.592 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!