De beste krant van Europa
Titel
De beste krant van Europa
Subtitel
Johan Luzac (1746-1807) en de Gazette de Leyde
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789048543687
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
238
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
Paperback - € 26,99

Peter van Dijk

De beste krant van Europa

Johan Luzac (1746-1807) en de Gazette de Leyde

In de achttiende eeuw werd er in Leiden een beroemde krant gepubliceerd, de Gazette de Leyde. De Gazette was de eerste kwaliteitskrant ter wereld. Machthebbers en intellectuelen in heel Europa lazen hem. In de Gazette las de elite over de Amerikaanse vrijheidsstrijd, die grote invloed zou hebben op de Franse revolutie en de patriottische tijd in Nederland.

De hoofdredacteur van de Gazette was Johan Luzac, tevens hoogleraar Grieks en Vaderlandse Geschiedenis. Hij stond bekend als een meelevend en vriendelijk mens. In zijn positie als hoofdredacteur werd hij bewonderd, maar door een enkeling gehaat. Onder zijn vijanden bevond zich zijn zwager Wybo Fijnje, een felle patriot en journalist, die de enige dictator werd die Nederland gekend heeft. Gelukkig voor Luzac duurde dit nog geen vijf maanden, maar dat was genoeg voor Fijnje om hem van zijn krant en baan te beroven. Luzac vocht jarenlang om eerherstel, kreeg zijn baan terug, maar niet zijn krant. Hij kon maar kort van zijn overwinning genieten. Tijdens de Leidse buskruitramp vloog hij in 1807 de lucht in.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Peter van Dijk

Peter van Dijk is zelf hoofdredacteur geweest, van het Algemeen Dagblad en correspondent in Parijs voor NRC Handelsblad. Hij heeft een aantal boeken geschreven, onder meer met Simon Rozendaal over Japans technologische opkomst (De Japanse uitdaging) en de versukkeling van het Nederlandse bedrijfsleven (De Hollandse ziekte). Met Erik-Jan Gelink over de geschiedenis van het internet in Nederland (Gekte.com). Zijn laatste boek ging over een Parijse culturele courtisane, Madame Sabatier, haar vrienden, haar minnaars (2010). Naast boeken schrijft Peter van Dijk ook geregeld kunstbeschouwingen en nog altijd over Frankrijk.