Een groots en meeslepend leven
Titel
Een groots en meeslepend leven
Subtitel
Dominique Berretty – Indisch persmagnaat
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462493155
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Coen van ‘t Veer, Gerard Termorshuizen

Een groots en meeslepend leven

Dominique Berretty – Indisch persmagnaat

Dominique Berretty (1891-1934) behoort tot de grote figuren uit het vroegere Nederlands-Indië. Geboren in Jogyakarta (Midden-Java) in een eenvoudig Indo-Europees milieu slaagde hij erin de koloniale kleurbarrière te doorbreken en klom hij op van klerk tot persmagnaat. Trok hij al als journalist sterk de aandacht, beroemd werd hij om zijn in 1917 in Batavia opgerichte persbureau Aneta. Het haalde de kolonie definitief uit haar isolement en is van immense betekenis geweest voor Indië en het moederland.

Vanwege zijn overrompelende ondernemerschap, flamboyante levensstijl en opzichtige liefdesleven was Berretty een veelbesproken figuur in de om haar roddelcultuur toch al zo beruchte kolonie. Affaires en conflicten vormden zowel in zijn zaken - als privéleven een onlosmakelijk deel van zijn bestaan. Zijn megalomanie alsook pathologische behoefte aan erkenning en bewondering brachten hem onder meer tot de bouw van de gigantische - nog steeds bestaande - Villa Isola in de buurt van Bandung.

In 1934 kwam hij, slechts 43 jaar oud, om bij de beruchte vliegtuigcrash van de Uiver in de Syrische woestijn. Hij 'stierf zoals hij had geleefd, opzienbarend', schreef een vriend. In de pers werd hij herdacht als 'een van Indië's grote zonen'.

Een groots en meeslepend leven handelt over het leven van een fascinerende persoonlijkheid tegen de achtergrond van de snel veranderende koloniale samenleving in de decennia van vlak voor de Tweede Wereldoorlog.
Auteurs

Coen van ‘t Veer

Coen van ’t Veer promoveerde op De kolonie op drift, over de reis per mailboot tussen Nederland en Indië (1850- 1940). Hij schreef artikelen over Indisch-Nederlandse literatuur en publiceerde samen met Gerard Termorshuizen Indisch leven in Den Haag, 1930-1940 en Een groots en meeslepend leven, een biografievan Dominique Berretty.

Gerard Termorshuizen

Gerard Termorshuizen publiceert sinds 1969 over Indische geschiedenis, literatuur en pers, waaronder een tweedelige geschiedenis van de Indische pers (2001 en 2011) en biografieën over P.A. Daum, Marietje van Oordt, Herman Salomonson en Dominique Berretty (samen met Coen van ’t Veer).