Pechvogels
Titel
Pechvogels
Subtitel
Deel 1: Straaljagers zonder toekomst
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789086162383
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
228
Publicatiedatum
Afmetingen
22.5 x 30.5 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Luchtvaart

Pieto van Buysen

Pechvogels

Deel 1: Straaljagers zonder toekomst

Veel vliegtuigfans zullen smullen bij het zien van de Lockheed Martin F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, Saab JAS 39 Grippen, Dasault Rafale, Sukhoi Su-27 Flanker en andere straaljagers. Wat velen zich meestal niet realiseren is dat er voor elk geslaagd gevechtsvliegtuig dat in dienst is genomen bijna altijd meerdere toestellen werden ontworpen en prototypen werden gebouwd – met alles wat daarbij kwam kijken. Zoals windtunnelproeven, taxitesten, schietoefeningen, uitgebreide proefvluchten en wat al niet meer.

Dit boek beschrijft alle straaljagers – met uitzondering van de puur experimentele kisten – die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd en die om de een of andere reden toch niet in productie werden genomen. Onbekende en vergeten straaljagers – de pechvogels – die bij testvluchten door de mand vielen of door ministeries en luchtmachten werden afgewezen, omdat de keuze op een concurrerend ontwerp viel. Luchtvaartauteur Pieto van Buysen geeft in dit rijk geïllustreerde boek de lezer zowel in woord als in beeld een goed inzicht in de voortschrijdende techniek bij de ontwikkeling in de militaire luchtvaartindustrie van de laatste 60 jaar in de hele wereld. Een unieke historische publicatie voor de luchtvaartenthousiast van vandaag.
Auteur

Pieto van Buysen

Pieto van Buysen begon zijn luchtvaart carrière bij het constructiebureau van Fokker om deel te nemen aan het ontwerpen en construeren van de F.28 Fellowship en is vanaf het begin van de jaren zestig ook actief in de luchtvaartjournalistiek. Als vaste luchtvaartmedewerker van de Arnhemsche Courant verschenen zijn publicaties tevens in diverse kranten van de GPD. Hij publiceerde ook in tal van Nederlandse luchtvaart- en defensietijdschriften, zoals Aarde en Kosmos, het vernieuwde Avia Vliegwereld, Herkenning en Onze Luchtmacht. Van het verenigingsblad Onze Luchtmacht was hij jarenlang eindredacteur en korte tijd ook hoofdredacteur.
Ook schreef hij een aantal luchtvaartboeken, waaronder Heersers van het Luchtruim, Bommenwerpers en recentelijk Van JSF naar F-35 Lightning II, stuk voor stuk geïllustreerd met bijzondere foto's uit zijn omvangrijke archief.