Hoe mensen keuzes maken
Titel
Hoe mensen keuzes maken
Subtitel
De psychologie van het beslissen
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789089643025
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
132
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 0.9 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorie
Psychologie
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Hoe mensen keuzes maken

De psychologie van het beslissen

De kennis over hoe menselijke keuzes gemaakt worden is de laatste jaren flink gegroeid. Vakgebieden als sociale psychologie en hersenwetenschap maken, zeker in Nederland, een grote bloei door. Het zeer toegankelijk geschreven boek Hoe mensen keuzen maken: de psychologie van het beslissen geeft in ruim 100 pagina’s een uniek overzicht van de nieuwste sociaal-psychologische inzichten op dit gebied.

In vier hoofdstukken worden de ‘beperkingen’ van het brein belicht:
- Het irrationele brein. Mensen houden zich vaak niet aan de regels voor logische en rationele keuzes. Toch leidt dit soms zelfs tot nog betere beslissingen.

- Het automatische brein. Onze keuzes worden bepaald door allerlei onbewuste factoren, en vaak weten we niet goed waarom we een bepaalde keuze hebben gemaakt.

- Het willoze brein. Zijn we werkelijk vrij om te kiezen? Tegenwoordig beweert een aantal wetenschappers dat de vrije wil niet bestaat. Hebben zij gelijk?

- Het sociale brein. Is de mens in hart en nieren een sociaal wezen dat werkelijk begaan is met andermans lot? Of betreft het slechts een dun laagje beschaving?

In het laatste hoofdstuk wordt bekeken hoe Nederland eruit zou zien als beleidsmakers van deze bevindingen gebruik zouden maken bij het uitzetten van beleid. Hoe kunnen mensen worden verleid tot een gezondere levensstijl? Tot energiebesparend gedrag? Tot een verstandige financiële planning? En misschien kan het zelfs wat doen aan de chronische politieke ontevredenheid bij de mensen.