Transmedia
Titel
Transmedia
Subtitel
Verhalen vertellen in het digitale tijdperk
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789089645883
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
150
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 6,99

Recensies

"In helder, levendig proza vertelt Dan Hassler-Forest hoe we terecht zijn gekomen in The Brave New Transmedia World waarin we nu leven."
Russell Shorto - auteur, historicus, journalist

"In de wereld van de transmedia kan ik lezer, verteller, luisteraar, kijker, acteur, complotdenker en scenarioschrijver tegelijk zijn. Nu ik het boek van Dan heb gelezen weet ik hoe het moet - of hoe het zou kunnen."
Tracy Metz - directeur John Adams Institute

"Met de geestdrift van een eerstejaarsstudent onderwijst hij de lezer over serieuze zaken, en dat door verhalenderwijs lichte uitnodigingen te verstrekken om vooral door te lezen."
Daan Heerma van Voss - auteur, publicist
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Dan Hassler-Forest

Transmedia

Verhalen vertellen in het digitale tijdperk

Van The Lord of the Rings tot Harry Potter, van Game of Thrones tot The Walking Dead: in de afgelopen jaren duiken er steeds meer verhalen op die via meerdere media verteld worden en waarbij de auteurs vertrouwen op een netwerk van fans en lezers; niet alleen om hun verhalen te verspreiden, maar ook om hun verhaal verder vorm te geven. Transmedia versnippert doelbewust een verhaal over meerdere media en platformen waarbij elk medium het verhaal verrijkt met zijn eigen mediumspecificiteit.

Harry Potter en The Walking Dead zijn slechts enkele voorbeelden van verhalen waarbij televisie, literatuur, strips en videogames samen worden ingezet om fans te stimuleren hun eigen content te delen. Memes, mashups en fanfictie hebben het publiek veranderd van passieve toeschouwers in een actieve gemeenschap die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van ‘hun’ verhaal. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot totaal nieuwe verhalen, zoals Fifty Shades of Grey, de succesvolle boekenreeks die ooit begon als spin-off van Twilight en die inmiddels op haar beurt weer haar eigen spin-offs kent.

In Transmedia: verhalen vertellen in het digitale tijdperk laat Dan Hassler-Forest zien hoe de manier waarop verhalen verteld, ontwikkeld en gedeeld worden in de afgelopen jaren is veranderd. Deze nieuwe ontwikkelingen dagen de klassieke verhoudingen tussen auteur en lezer uit en beïnvloeden zowel de vorm als de inhoud van populaire media. Het boek schetst de historische ontwikkeling van ons hedendaagse medialandschap. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit verschillende media biedt hij inzicht in deze veranderingen, en hoe dit de manier waarop wij verhalen vertellen en ervaren heeft beïnvloed.
Auteur

Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest is universitair docent Engelse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in populaire cultuur en mediatheorie. Hij publiceert regelmatig academisch werk over onderwerpen als stripboeken, hedendaagse literatuur, en populaire media.