Voyage à Surinam
Titel
Voyage à Surinam
Subtitel
Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana door P.J. Benoit
Prijs
€ 9,99
ISBN
9789462490086
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Paperback - € 22,99

Michaël Ietswaart

Voyage à Surinam

Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana door P.J. Benoit

Omstreeks 1830 bezocht de Belgische avonturier en kunstenaar Pierre Jacques Benoit Suriname. Hij schreef daarover in het Frans het boek Voyage à Surinam. Benoit maakte tijdens zijn verblijf in Suriname 100 schitterende tekeningen over het Surinaamse leven van alledag, mensen, rituelen, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en de prachtige Surinaamse natuur. Deze tekeningen werden door twee andere Belgische kunstenaars, Jean Baptiste Madou en Paul Lauters, gelithografeerd. Elke plaat werd zodoende een klein kunstwerk.

Het verhaal van Benoit werd in 1843 in een goede, iets ingekorte, versie vertaald en uitgeven in Nederland. Op deze vertaling kwam een verassend commentaar van Marten Douwes Teenstra, een tijdgenoot van Benoit die in de periode dat Benoit in Suriname verbleef ook in Suriname woonde en werkte als landbouwadviseur en inspecteur van openbare werken. Zijn korte commentaar plaatst af en toe grote vraagtekens bij verhalen van Benoit maar is op bepaalde punten weer lovend over het werk.

In deze uitgave hebben we het Nederlands - van zowel de vertaling uit 1843 alsmede het commentaar daarop uit 1844 - licht gemoderniseerd zodat het prettig leest maar toch de sfeer van een heel andere tijd behoudt.

De oorspronkelijke Franse uitgave was in zwart-wit maar er werden ook een paar speciale exemplaren gedrukt met lithografieën in kleur. Die gekleurde platen hebben we gebruikt om zodoende de schoonheid van deze kleine kunstwerken volledig tot hun recht te doen komen. 

Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Michaël Ietswaart

Michaël Ietswaart (1964) is notarieel jurist die liever met zijn voeten in de rivier zit dan onder zijn bureau.