De Canon van de Koninklijke Marine
Titel
De Canon van de Koninklijke Marine
Subtitel
Geschiedenis van de zeemacht
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462494879
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
23.5 x 28 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

"Een overzichtelijke en zeer toegankelijke uitgave met een index van eigennamen van personen, schepen, plaatsen en begrippen voor iedereen die geïnteresseerd is in de maritieme geschiedenis van Nederland. Een ware reis door de geschiedenis van de Koninklijke Marine en bovendien mooi uitgevoerd met vele fraaie illustraties."
– Gerrit J. de Boer, SWZ Maritime

Anne Doedens, Matthieu Borsboom

De Canon van de Koninklijke Marine

Geschiedenis van de zeemacht

Bij dit boek is een interessante PODCAST gemaakt, te downloaden via Podcast Hoog Tijd - De canon van de Koninklijke Marine of in iTunes of Spotify (zoek op "Hoog Tijd")

In De Canon van de Koninklijke Marine. Geschiedenis van de Zeemacht wordt in vijftig vensters zicht gegeven op de rijke historie van de zeemacht van Nederland. Dit boek gaat niet alleen over zeehelden of zeeslagen, maar laat zien hoe veelomvattend de geschiedenis van de marine is, van 1488 tot nu.

De thema’s zijn rijkgeschakeerd en voeren de lezer mee langs geuzen, kapers, slavernij en wapens. De modernisering wordt getoond: hoe men van zeil naar stoom overging en nu beland is in het tijdperk van de automatisering. De eerste mariniers en moderne acties onder de vlag van de NAVO worden beschreven. Ook wordt er ingegaan op de rol van vrouwen bij de marine, vanaf de zeventiende eeuw tot op de dag van vandaag. Lijnen worden getrokken vanuit het verleden naar het heden en dwarsverbanden worden verkend. Zo komen er ook bekende zeeschilders aan bod: van de Van de Veldes tot hun moderne collega’s.

Roemruchte onderdelen van de marine worden belicht, van het optreden van de mariniers ‘zo wijdt de wereld strekt’, tot de operaties van de vloot, de Kustwacht, de Mijnendienst, de Marine Luchtvaartdienst en de Onderzeedienst. Van acties waarneembaar vanaf de Nederlandse kust tot in verre streken zoals Nederlands-Indië. Het verhaal van de marine is wereldwijd.

Naar voorbeeld van de landelijke Canon van de Nederlandse geschiedenis tonen de auteurs in dit overzichtswerk aan de hand van vijftig gedenkwaardige onderwerpen de geschiedenis van de marine, zowel ten tijde van de Republiek als van het koninkrijk Nederland. De Canon van de Koninklijke Marine staat vol zaken die iedereen, professional of liefhebber, zou willen ontdekken.
Auteurs

Anne Doedens

Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.

Matthieu Borsboom

Vice-admiraal b.d. Matthieu J.M. Borsboom (1959) was commandant zeestrijdkrachten van 2010-2014, en is thans onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Scheepvaartmuseum. Meer over hem op de site consultancy.nl van KPMG.