Bankier in maatschappelijk nut
Titel
Bankier in maatschappelijk nut
Subtitel
Leven en nalatenschap van Frans Walkate (1866-1943)
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789462497603
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
24 x 28 cm

Geraart Westerink

Bankier in maatschappelijk nut

Leven en nalatenschap van Frans Walkate (1866-1943)

Frans Walkate, idealist in de wereld van de Nutsspaarbanken, wilde de kleine man ‘verheffen’ door hem te leren sparen. Als voorzitter van de Nutsspaarbank Kampen stond hij aan de basis van de Nederlandsche Spaarbankbond (1907), de latere SNS die opging in de Volksbank.

Walkate achtte winst geen doel, levenszekerheid voor de klant wel. De jeugd moest sparen, gezinnen verdienden een dak boven het hoofd. In Kampen bouwde hij de Spaarbankstraat, een voorbeeld van particulier sociaal bouwen dat landelijk navolging kreeg.

Walkate verzamelde foto’s, objecten, schilderijen en archieven. Deze verzameling is opgenomen in het SNS Historisch Centrum, in het Nutsspaarbankgebouw in Kampen. Walkate liet dit rijksmonument naar zijn idealen ontwerpen. Bankier in maatschappelijk nut vertelt over Frans Walkate, zijn missie, zijn collectie en het gebouw.
Auteur

Geraart Westerink

Geraart Westerink studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij schreef diverse boeken en artikelen, vooral over stedenbouw en architectuur in Kampen in de 19e en 20e eeuw.