De ambtsketen veroverd!
Titel
De ambtsketen veroverd!
Subtitel
De tien eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462499256
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
284
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Klaas Tammes

De ambtsketen veroverd!

De tien eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland

In 2021 was het 75 jaar geleden dat Truus Smulders-Beliën benoemd werd als eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Pas in 1931 werd het wettelijk mogelijk vrouwen in dit ambt aan te stellen. De eerste vrouwelijke Kamerleden speelden een voorname rol in dat parlementaire gevecht.

Het duurde nog bijna twintig jaar tot de benoeming van een volgende vrouwelijke burgemeester. Goedwillende ministers verzuchtten dat de dames maar niet solliciteerden en vaak afvielen vanwege gebrek aan bestuurlijke ervaring. Pas naarmate meer vrouwen de mars door de gemeentelijke bestuursorganen aflegden, nam het aantal toe.

Inmiddels is een derde van de burgemeesters vrouw. Je zou het haast vergeten, maar de eerste vrouwelijke burgemeesters waren echte pioniers. Dit boek vertelt hun verhaal.
Auteur

Klaas Tammes

Klaas Tammes is sociaal geograaf en oud-burgemeester van Lienden Heteren (wnd.) en Buren. Hij publiceerde veel over burgemeesters: in 2018 Dwarsligger van beroep over ridder van Rappard (****, NRC) en in 2020 Een verdwaalde intellectueel over Hans Gruijters (***, NRC).