Met zoveel woorden
Titel
Met zoveel woorden
Subtitel
Gids voor trefzeker taalgebruik
Prijs
€ 35,99
ISBN
9789462981805
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
620
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 22 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Rik Schutz, Ludo Permentier

Met zoveel woorden

Gids voor trefzeker taalgebruik

Soms ligt het op het puntje van je tong: je weet dat een bepaalde uitdrukking bestaat, maar je kunt er even niet opkomen. Dit boek wijst de weg naar manieren waarop je in het Nederlands iets krachtig en beeldend kunt uitdrukken.

'Met zoveel woorden' brengt de rijke uitdrukkingsmogelijkheden van onze taal samen. Voor wie schrijft of vertaalt kan het handig zijn om te zien op welke verschillende manieren je een idee, begrip of concept kunt verwoorden. Alle gangbare Nederlandse uitdrukkingen - een kleine 6.000 - zijn gerangschikt onder trefwoorden die kernachtig de betekenis van de uitdrukking benaderen. Een citaat bij elke uitdrukking illustreert het gebruik en zegt op een subtiele manier iets over de stijl, de context en betekenisnuances. Ook wordt het vermeld als een uitdrukking (bijna) alleen in Nederland of Vlaanderen bekend is. Het boek bevat veel intensiveringen, zoals 'schaterlachen' en 'over de grond rollen van het lachen'.

Het boek is onmisbaar voor vertalers, handig voor tekstschrijvers en een fantastisch naslagwerk voor iedereen die zich wil verlustigen aan de rijkdom aan uitdrukkingsmogelijkheden in het Nederlands. Het boek is de hedendaagse opvolger van het eens zeer populaire woordenboek 'Het juiste woord' van Brouwers en Claes.
Auteurs

Rik Schutz

Rik Schutz is verbonden aan de Nederlandse Taalunie. Hij werkte ook lange tijd bij Uitgeverij Van Dale. De laatste jaren was hij als senior uitgever verantwoordelijk voor de Grote Van Dale en de reeks grote vertaalwoordenboeken.

Ludo Permentier

Ludo Permentier is een Vlaams journalist, redacteur en auteur. Hij was medewerker bij de Nederlandse Taalunie en de Universiteit Gent, en sinds 2006 een van de juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.