Dolle mythes
Titel
Dolle mythes
Subtitel
Een frisse factcheck van feminisme toen en nu
Prijs
€ 21,99
ISBN
9789462983809
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
180
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 10,99

Recensies

"Trefzeker gaat Linda Duits bekende mythes over feminisme te lijf. Het resultaat is een scherp en intelligent betoog, waar de vaart lekker inzit. Warm aanbevolen."
Asha ten Broeke, o.a. columnist bij de Volkskrant en Opzij

"Op vlotte, soms humoristische wij ze rekent Linda Duits af met een aantal hardnekkige mythes over feminisme. Het boek heeft me veel nieuws geleerd, onduidelijkheden weggenomen en me ook nog aan het denken gezet. Een onmisbaar naslagwerk."
Stella Bergsma, schrijfster van o.a. Pussy album

"Vakkundig, helder en met humor"
NRC Handelsblad

"helder, goed onderbouwd en genuanceerd-kritisch"
Historica

Linda Duits

Dolle mythes

Een frisse factcheck van feminisme toen en nu

Zeg 'Tweede Golf' en je krijgt een rijtje clichés over soepkippen, trutten en haaibaaien. Ze dragen tuinbroeken, maar geen bh's of make-up. Ze zijn verongelijkt of echt boos. Ze doen aan kringgesprekken en praatgroepen, en aan aktievistiese spelling. Eenzijdig, onredelijk en vooral hysterisch.

Die karikaturen zijn hartstikke handig als je wilt afrekenen met Het Feminisme. En veel mensen willen dat: van oude mannen die het maar niks vinden tot jonge vrouwen die het maar niks vinden - zo ook de nieuwe generatie feministen die nu opstaat. Vooral die laatste groep is gewild in de media. Niets maakt de opiniechef van een krant blijer dan een jonge blom die het wiel opnieuw wil uitvinden. Dat gaat het beste door het oude wiel tot een 'zeurderige zeikdoos' te verklaren. Maar hoe terecht is dat?

In deze frisse factcheck van het feminisme ontkracht Linda Duits vijf mythes over feminisme. Ze analyseert wat er daadwerkelijk gebeurde in de Tweede Golf en spiegelt dat aan de praktijken van jonge feministen: van Dolle Mina tot Feministen Tegen Wilders, van praatgroepen tot hashtagactivisme. Met humor en veel voorbeelden werpt Duits een nieuwe blik op de wondere wereld van man-vrouwverschillen.
Auteur

Linda Duits

Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. In april 2017 verscheen haar boek Dolle mythes. Een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Ze is columnist voor studentenblad Folia en publiceert regelmatig in diverse media, waaronder NRC Handelsblad. Als expert op het gebied van jongeren en media is ze vaak te zien in de pers.