De man die op Thorbecke moest passen
Titel
De man die op Thorbecke moest passen
Subtitel
Politicus, vrijmetselaar en slavenvriend Jan Nedermeijer van Rosenthal, 1792-1857
Prijs
€ 26,99
ISBN
9789463725262
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
210
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Politiek
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 13,99

Recensies

'Dit levendige boek vormt een welkome bijdrage aan de kennis van de hoofdpersonen en de politieke cultuur van de woelige jaren rond 1848.'
– Prof. dr. Remieg Aerts, biograaf van Thorbecke

'Koenes biografie zorgt voor een boeiend verslag van iemand die vooropliep in de modernisering van de samenleving, maar op persoonlijk vlak de standenmaatschappij waarin hij was opgegroeid bleef omarmen.' – Onno Boonstra, Jaarboek Gelderland

Bert Koene

De man die op Thorbecke moest passen

Politicus, vrijmetselaar en slavenvriend Jan Nedermeijer van Rosenthal, 1792-1857

Het jaartal 1848 staat symbool voor de overgang van conservatisme en standenmaatschappij naar liberalisme en democratie. De strijd speelde zich ook af binnen harten en hoofden. Dat gold zeker voor jonkheer Jan Nedermeijer van Rosenthal, een standsbewuste aristocraat met verlichte ideeën. Al in 1816 pleitte hij voor afschaffing van de slavernij.

Van Rosenthal was een uitstekend Kamerlid. In 1849 werd hij om zijn matigende invloed gevraagd als medeformateur van het eerste kabinet-Thorbecke. Zelf werd hij minister van Justitie. Maar Thorbecke liet zich niet temmen en zelf was Van Rosenthal te weinig doortastend. Nadat hij zijn ontslag had ingediend als minister schitterde hij in de internationale vrijmetselarij.
Auteur

Bert Koene

Bert Koene (1943) heeft als fysicus in researchinstellingen in Europa en Noord-Amerika gewerkt. Het was al vroeg zijn plan om op latere leeftijd naar historisch onderzoek over te stappen. Daarin heeft hij een voorkeur voor biografische naspeuringen ontwikkeld.