Walburg pers
De man die op Thorbecke moest passen
Titel
De man die op Thorbecke moest passen
Subtitel
Politicus, vrijmetselaar en slavenvriend Jan Nedermeijer van Rosenthal, 1792-1857
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789463725262
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
210
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'Dit levendige boek vormt een welkome bijdrage aan de kennis van de hoofdpersonen en de politieke cultuur van de woelige jaren rond 1848.'
Prof. dr. Remieg Aerts, biograaf van Thorbecke

Bert Koene

De man die op Thorbecke moest passen

Politicus, vrijmetselaar en slavenvriend Jan Nedermeijer van Rosenthal, 1792-1857

Het jaartal 1848 staat symbool voor de overgang van conservatisme en standenmaatschappij naar liberalisme en democratie. De strijd speelde zich ook af binnen harten en hoofden. Dat gold zeker voor jonkheer Jan Nedermeijer van Rosenthal, een standsbewuste aristocraat met verlichte ideeën. Al in 1816 pleitte hij voor afschaffing van de slavernij.

Van Rosenthal was een uitstekend Kamerlid. In 1849 werd hij om zijn matigende invloed gevraagd als medeformateur van het eerste kabinet-Thorbecke. Zelf werd hij minister van Justitie. Maar Thorbecke liet zich niet temmen en zelf was Van Rosenthal te weinig doortastend. Nadat hij zijn ontslag had ingediend als minister schitterde hij in de internationale vrijmetselarij.
€ 24,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Bert Koene

Bert Koene heeft als fysicus bij researchinstellingen in Europa en Noord-Amerika gewerkt. Nu verricht hij al jarenlang historisch onderzoek, wat heeft geleid tot de publicatie van diverse biografieën van kleurrijke personen uit de achttiende en negentiende eeuw.