Noord-Brabantse wapens en vlaggen
Titel
Noord-Brabantse wapens en vlaggen
Subtitel
Wapens en vlaggen van de provincie, gemeenten, dorpen, waterschappen en kerkelijke instellingen
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789464560381
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
344
Publicatiedatum
Ook beschikbaar als
Hardback - € 39,99

Recensies

'Een vlag of wapen vertelt een verhaal. Het is de grote verdienste geweest van Willem van Ham dat hij de vlaggen en wapens van Noord-Brabant en hun verhalen gebundeld heeft in een uniek boek dat nu in een nieuwe, bijgewerkte versie, verschijnt.'
– Ina Adema, Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant

W.A. van Ham

Noord-Brabantse wapens en vlaggen

Wapens en vlaggen van de provincie, gemeenten, dorpen, waterschappen en kerkelijke instellingen

Noord-Brabant heeft als enige provincie in Nederland sinds 1986 een standaardwerk over wapens en vlaggen. Noord-Brabantse wapens en vlaggen is een volledig nieuwe uitgave. Niet alleen zijn alle gemeentelijke en waterschapsfusies tot en met 1 januari 2022 opgenomen, ook de wapens en vlaggen van kerkelijke instellingen worden behandeld.

Het boek bestaat uit vier hoofdstukken. In Hoofdstuk I neemt Willem van Ham de lezer als het ware bij de hand. Hij legt voor de leek uit wat wapens en vlaggen zijn, hoe ze ontstaan zijn, maar ook hoe ze gebruikt worden. Hoofdstuk II vormt het hoofdbestanddeel van de publica tie. Hierin worden alle wapens en vlaggen van de provincie, gemeenten, dorpen, waterschappen en kerkelijke instellingen beschreven en het ontstaan en de geschiedenis ervan toegelicht. Hoofdstuk III bevat de authenthieke teksten van de toekenning van de wapens en vlaggen door de Hoge Raad van Adel bij Koninklijk Besluit of het gemeentebestuur. Alle wapens en vlaggen zijn afgebeeld en het is verbazingwekkend hoe kleurrijk en fantasievol deze op basis van historische gegevens vorm hebben gekregen. Hoofdstuk IV ten slott e bevat essentiële Bijlagen zoals een Lijst van termen, een Literatuurlijst en een Register van personen, plaatsen en gebieden. Noord-Brabantse wapens en vlaggen is een absolute aanrader voor de in de eigen plaats of in de provincie geïnteresseerde lezer.

De tekst van deze uitgave is bezorgd door Gert Beuving, Joost de Graauw, Joss Hopstaken en Johanna Jacobs.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

W.A. van Ham

W.A. (Willem) van Ham (1937-2020) was gemeentearchivaris van Bergen op Zoom. Zijn hele leven was gewijd aan onderzoek en publiceren, met name over de geschiedenis van Brabant, heraldiek en wapenkunde. Zijn bibliografie omvat bijna 600 titels, waaronder zeer omvangrijke, zoals zijn proefschrift over het Markiezaat.