Drie keer verkocht in een vreemd land
Titel
Drie keer verkocht in een vreemd land
Subtitel
Nederlanders in Noord-Afrikaanse slavernij 1600-1800
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789464560831
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
384
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Recensies

‘Een van de meest omvattende en best gefundeerde beschrijvingen van het onderwerp, gebaseerd op een imponerende archiefstudie. Een kritische beschrijving bovendien, met als resultaat een genuanceerd en realistisch beeld van een desondanks bizarre toestand.’ — em. prof. dr. G.J. Schutte, bijzonder hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme aan de Vrije Universiteit

Leendert J. Joosse

Drie keer verkocht in een vreemd land

Nederlanders in Noord-Afrikaanse slavernij 1600-1800

'Hoeveel tranen moeten er nog meer vloeien voor hen die snakken naar vrijlating?’ Het is zomaar een zin uit 1696 van de consul in Marokko over gekaapte Nederlanders. Was het normaal dat ze meermalen werden verkocht en tot slaaf gemaakt door Barbarijse kaperacties? Hoe zwaar was het bestaan van deze slaven en hoe omvangrijk hun aantal? Het blijkt dat slechts een vijfde deel van hen terugkeerde, ondanks inspanningen van verwanten en lokale overheden om hen terug te kopen. Barbarijse staten trokken collectief profijjt van het losgeld. Een evenwichtige kijk op Barbarijse kapers opent een nieuw venster op een wereld waarin collectief kaper- en staatsbelang zwaarder telde dan het lot van een individu.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Leendert J. Joosse

Leendert J. Joosse promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de geschiedenis van Nederlanders overzee. Ook was hij in Nederland en Australië werkzaam als predikant.