Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch
Titel
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch
Subtitel
Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464563313
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
212
Publicatiedatum
Afmetingen
23 x 28 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

‘De tere schoonheid van het werk van de Maelwael-Van Lymborchs raakt je recht in het hart. Het ouderwetse gevoel van open mond en doorleefde bewondering, weet u wel. Laaf u, beste lezer, even gulzig als de Bourgondiërs destijds aan die schoonheid. Die ligt gewoon voor het grijpen, in het Louvre, in Dijon, maar om te beginnen simpelweg in dit fraaie boek.’
– Bart van Loo, conferencier en auteur van onder andere De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

André Stufkens, Clemens Verhoeven

Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch

Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst

De maandbladen uit de Très Riches Heures du duc de Berry behoren wereldwijd tot de bekendste miniaturen uit de middeleeuwen. Veel minder bekend is dat de kunstenaars hiervan uit Nijmegen komen. Zij zijn de eerste Noord-Nederlandse schilders van Europese allure. De ateliers van de schilders-dynastie Maelwael-Van Lymborch waren vanaf 1366 in de hoofdstad van het hertogdom Gelre gevestigd. Rond 1400 traden Johan Maelwael en zijn drie jonge neven Herman, Paul en Johan van Lymborch in dienst van de Franse koninklijke familie. Ze maakten pijlsnel carrière en werden de bestbetaalde kunstenaars van hun tijd.

Spraakmakende tentoonstellingen in het Louvre, J. Paul Getty Museum, Metropolitan Museum of Art, Valkhof Museum en Rijksmuseum hebben hun roem vergroot. Recent onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd waarvan vele voor het eerst worden gepubliceerd. Dit boek toont tientallen hoogtepunten uit hun fenomenale oeuvre en vertelt het fascinerende verhaal van hun dramatische tijd en hun korte, maar veelbewogen levens.
Auteurs

André Stufkens

André Stufkens (1955, Middelburg) was docent kunstgeschiedenis en is voorzitter van de Stichting Maelwael Van Lymborch Studies. Hij publiceerde o.a. prijswinnende uitgaven over kunst, Joris Ivens en filmarchieven en is editor van de internationale wetenschappelijke reeks Maelwael Van Lymborch Studies. Daarnaast is Stufkens voorzitter van de Europese Stichting Joris Ivens.

Clemens Verhoeven

Clemens Verhoeven (1949, Nijmegen-†20-9-2023) was zelfstandig publicist over culturele en lokale geschiedenis, onder andere over de Vierdaagse, de gebroeders Van Lymborch, de valkenjacht, re-enactment (‘Edelman-bedelman’), Katherina van Kleef en broederschappen. Daarnaast was Verhoeven bestuurslid van de Stichting Maelwael Van Lymborch.