Het Weimar-experiment
Titel
Het Weimar-experiment
Subtitel
Een politieke en culturele geschiedenis van Duitsland, 1918-1933
Prijs
€ 39,90
ISBN
9789464563795
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
460
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 3.5 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Politiek
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 19,99

Recensies

De enorme economische problemen, die mede aan de politieke instabiliteit ten grondslag lagen, droegen er ook aan bij dat maar een klein deel van de Duitsers de republiek als de hunne beschouwde. Dat versterkte, als vlucht uit de onbevredigende werkelijkheid, in haar kring de hang naar alternatieven voor de bestaande staats- en samenlevingsvorm. Die konden dan, in de worden van Boterman, het karakter van maatschappelijke utopieën aannemen. Deze utopieën staan aan de basis van de opzet van zijn boek. Hij onderscheidt er zeven, die elk een eigen hoofdstuk krijgen, waarbij zowel die utopie als ideologisch denkpatroon wordt ontleed. Dat is een heel verrassende aanpak, die tot veel vruchtbaar inzicht leidt.
– Thomas von der Dunk, Cultuurhistoricus en publicist bij deKanttekening Het boek is goed gestructureerd, analytisch sterk, ongelooflijk goed onderbouwd met literatuurverwijzingen (en voorzien van verschillende registers) en geschreven met een aansprekende en opgeruimde schrijfstijl. Wat bepaald sterk is aan het boek, is dat Boterman in een paar zinnen achtergronden weet te schetsen en grote lijnen neerzet, voordat hij met diepgang en nuance het betreffende onderwerp verkent. Een inspirerend boek met een bitterzoete achtergrond.
– Willem van Boon, Studiecentrum Eerste Wereldoorlog

‘Wéér een boek over Weimar? Jazeker, en dat is maar goed ook. In zijn laatste boek graaft historicus Frits Boterman net iets dieper dan zijn voorgangers.’
– Sander van Walsum, De Volkskrant

Frits Boterman

Het Weimar-experiment

Een politieke en culturele geschiedenis van Duitsland, 1918-1933

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond in Weimar de eerste democratische republiek in Duitsland. Deze Weimarrepubliek is lange tijd vooral bekeken vanuit het perspectief van de moeizame omgang met de democratie en haar noodlottige einde in januari 1933. De laatste jaren is er meer oog voor de positieve erfenis van de republiek als laboratorium van de moderne wereld met meer vrijheden, sociale welvaart en de emancipatie van arbeiders, vrouwen en joden.

In Het Weimar-experiment presenteert historicus Frits Boterman een nieuwe visie op de turbulente geschiedenis van de Weimarrepubliek. Hij brengt de politieke ontwikkelingen in het land in verband met de culturele en intellectuele ideeën en thema’s die opbloeiden in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van zeven utopieën of toekomstverwachtingen – die met elkaar in een felle concurrentiestrijd verwikkeld waren – analyseert hij de cultuurstrijd die in de republiek woedde. Boterman toont aan hoe de onverenigbaarheid van de verschillende ideeën en idealen uiteindelijk zorgde voor de ondergang van de Weimardemocratie en de machtsovername van Hitler in 1933.
Auteur

Frits Boterman

Frits Boterman (1948-2024) was emeritus hoogleraar Moderne Duitse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde een groot aantal boeken over de Duitse geschiedenis, van een overzichtswerk van de Duitse culturele geschiedenis vanaf 1800, Cultuur als macht, tot een intellectuele biografie over de cultuurfilosoof Oswald Spengler. Hij stierf kort voor de publicatie van Het Weimar-experiment, dat hij als zijn slotwerk beschouwde.