Lou Salomé
Titel
Lou Salomé
Subtitel
Een vrijgevochten vrouw
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789464564587
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
208
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

‘Slavenburg onthult in deze biografie de invloed van muze en powervrouw Lou Salomé op Nietzsche, Rilke, Andreas, Wedekind en Freud.’
– John van Schaik, historicus en auteur van o.a. De Katharen (2007), Hermes Trismegistus (2020) en Geschiedenis van de Westerse esoterie

Jacob Slavenburg

Lou Salomé

Een vrijgevochten vrouw

Lou Salomé (1861-1937) is wereldwijd bekend geworden door haar relaties met Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke en Sigmund Freud. In de twintigste eeuw werd zij vanwege haar omgang met deze en andere beroemde mannen vaak weggezet als een femme fatale. In dit boek nuanceert Jacob Slavenburg dat beeld.

Met intense hartstocht klampte Lou Salomé zich vast aan het leven. Dat klinkt door in de romans die ze schreef, maar vooral ook in haar essays. Als filosofe, theologe en psychologe waren haar inzichten in het wezen van de mens in haar tijd baanbrekend. De klassiek geworden vraag van Sigmund Freud, ‘Was will das Weib?’, is door Lou Salomé volledig beantwoord. Zij maakte de vrouw tot onderwerp van haar werk, in plaats van object. Moedig ontleedde ze met grote verve de man-vrouwverhouding. Daarbij drong ze diep door in het wezen van de vrouw, haar liefdesleven en seksualiteit.
Auteur

Jacob Slavenburg

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg heeft een groot aantal boeken geschreven over de geschiedenis van filosofie, religie en de hermetische traditie.