Winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2022

Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd door Dirk H.A. Kolff is de winnaar van de 20e Zeeuwse Boekenprijs!

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs nomineerde tien boeken als kanshebber voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022. Commissaris van de Koning Han Polman reikte de prijs uit aan oud-Vlissinger en emeritus-hoogleraar Dirk Kolff. De bijeenkomst op dinsdag 1 november vond plaats in Middelburg.

Uit het jury-rapport: “Een studie die leest als een roman. (…) Met de biografie die de in Vlissingen opgegroeide auteur van zijn stadgenoot Frans Naerebout schreef, heeft Zeeland een held van vlees en bloed behouden en opnieuw in de armen gesloten.”

De Zeeuwse Boekenprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2003 en viert dit jaar het twintigste jubileum. Er zijn 80 boeken ingezonden. Vanwege het feestelijke jubileum heeft de jury besloten om dit jaar alle tien genomineerden in de race te houden tot het moment dat de winnaar op 1 november bekend wordt gemaakt. Er wordt dus geen shortlist gepresenteerd, zoals eerdere jaren wel gebruikelijk was. Ook wordt er dit jaar naast de winnaar een tweede en een derde prijs toegekend, zodat er van de tien genomineerden drie worden bekroond.

Meer informatie en fotoverslag: klik hier.

dinsdag 1 november 2022